supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

Vrtec igralnica otrok Svet24.si

Ministrstvo: Sprememba vrtčevskih normativov ...

848456_280-yapi Necenzurirano

Na drugem tiru se zapleta: Turki v težavah, kaj ...

marta kos henri geaz emporium pl Reporter.si

Marta Kos s soprogom iz Švice že kupuje kostime ...

padec omrzel Ekipa

Jasno je, kakšno je zdravstveno stanje mladega ...

adriana, življenje-na-tehtnici Njena.si

Adriano pri hujšanju ovirala velika samozavest

simundza Ekipa

Bodo Turki odpustili Šimundžo? Trma, ki bi ...

Slovenija

Neprimeren osnutek

Deli na:

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) ugotavlja, da celoten predlog osnutka zakona o RTV Slovenija ni primeren za nadaljnjo obravnavo, zato od zakonodajalca pričakuje, da bo zakon umaknil, so po današnjem letnem občnem zboru zapisali v združenju.

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) ugotavlja, da celoten predlog osnutka zakona o RTV Slovenija ni primeren za nadaljnjo obravnavo, zato od zakonodajalca pričakuje, da bo zakon umaknil, so po današnjem letnem občnem zboru zapisali v združenju.

Umik zakona v ZNP med drugim pričakujejo zato, ker "sprejemanje zakona o RTV krši nujno hierarhijo pravnih aktov, saj bi moral biti predhodno sprejet zakon o medijih". Opozarjajo tudi, da je pravno organizacijska oblika, ki jo predvideva osnutek, neobstoječa in "nevaren politični eksperiment z zaposlenimi in javnostjo, ki plačuje RTV prispevek".

"Osnutek, ki predvideva astronomske nagrade bodoči upravi RTV, razgalja, da bodo glavni motiv bodoče uprave, ki jo želi postaviti vladajoča politika, komercialni prihodki, ki pa se lahko povečajo le z nebrzdano komercializacijo programov," menijo v združenju.

Način izbire oz. imenovanja svetnikov RTV pa po njihovem kaže na namero vladajoče politike, da si politično, kadrovsko organizacijsko in medijsko podredi celoten zavod. Predlog tudi niža že sedaj obstoječe demokratične standarde zastopstva manjšin in civilne družbe v programskem svetu, navajajo.

Prav tako je "nespodobna" namera zakonodajalca, da tretji televizijski program, namenjen poročanju iz parlamenta, ki je sedaj avtonomen, politično in ideološko olastnini s tem, ko ga podredi neposredno državnemu zboru, še menijo v ZNP.

Osnutek zakona je sicer 17. marca na javni razpravi v državnem zboru obravnavala zainteresirana javnost. Osnutek je ministrstvo za kulturo predstavilo novembra lani, kmalu zatem pa je romal v javno obravnavo. Na podlagi te je nato ministrstvo pripravilo popravljen osnutek, katerega največja novost je, da ne vsebuje več določbe, da se RTVS preoblikuje v delniško družbo.