Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nepravilnosti v UKC: Za Zidarja je bila narejena izjema

Deli na:

Operacija hrbtenice Ivana Zidarja je bila nujna, a kirurga Seyeda Yousefa Ardebilija, ki velja za vrhunskega strokovnjaka na tem področju, si je padli šef SCT izbral sam, čeprav Ardebili takrat ni bil dežuren in bi moral operacijo opraviti drug kirurg, je ugotovila komisija, ki je v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana opravila strokovni nadzor v zvezi s primerom obravnave prvega moža SCT Ivana Zidarja 21. aprila letos.

Operacija hrbtenice Ivana Zidarja je bila nujna, a kirurga Seyeda Yousefa Ardebilija, ki velja za vrhunskega strokovnjaka na tem področju, si je padli šef SCT izbral sam, čeprav Ardebili takrat ni bil dežuren in bi moral operacijo opraviti drug kirurg, je ugotovila komisija, ki je v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana opravila strokovni nadzor v zvezi s primerom obravnave prvega moža SCT Ivana Zidarja 21. aprila letos.

Operacija je bila nujna, so pa bile ugotovljene postopkovne nepravilnosti pri sprejemu Zidarja v obravnavo, ki je potekal mimo vednosti dežurnega zdravnika, je sklep komisije.

Strokovnjaka, ki sta 21. aprila - dan pred nadaljevanjem sojenja v zadevi Čista lopata - pregledala Ivana Zidarja, sta ugotovila akutno poslabšanje stanja na hrbtenici in odločila, da je operacija nujna, je na današnji novinarski konferenci povedala strokovna direktorica UKC Ljubljana Brigita Drnovšek Olup.

Zato je bil Zidar operiran še isti dan. Ker pa je bil operiran v večernih urah, ni odpadla nobena druga načrtovana operacija, zatrjuje Drnovšek Olupova.

Je pa komisija ugotovila administrativne nepravilnosti pri sprejemu Zidarja v obravnavo. Prvega moža SCT v obravnavo ni namreč sprejel dežurni zdravnik, kot je to običajno pri nujni obravnavi, pač pa je bil obravnavan v urgentni službi kliničnega oddelka za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo, torej na oddelku, kjer obravnavajo možganske kapi in podobno.

Zidarja je pregledala predstojnica omenjenega oddelka Bojana Žvan. Ugotovila je, da je operacija nujna in Zidarju predlagala nadaljnjo obravnavo pri nevrokirurgu. Zidarjev kardiolog Marko Gričar je potem na Zidarjevo željo posredoval pri nevrokirurgu Seyedu Yousefu Ardebiliju, ki ga je tudi operiral.

Ardebili tisti večer ni bil dežuren in je tisti večer opravil samo to operacijo. Da si je Zidar izbral zdravnika, ki ga bo operiral, je njegova pravica po zakonu o pacientovih pravicah, pravi Drnovšek Olupova. Tako po njenih besedah ni nič nenavadnega, da je Zidarja operiral Ardebili, saj je bil v tem času prost in je bil pripravljen izvesti operacijo.

Vedno, ko gre za nujni primer, bolnik dobi ustrezno zdravljenje, ne glede na to, kdo to je, zatrjuje Drnovšek Olupova. Vendar pa je običajna praksa takšna, da v primeru nujne operacije bolnik praviloma ne more izbirati, kdo ga bo operiral. Operira ga dežurni zdravnik oz. zdravnik, ki je za določeno operacijo morebiti bolje usposobljen. Tako Drnovšek Olupova pritrjuje, da je bila pri izboru zdravnika za nujni poseg narejena izjema.

Zdravnik, ki je bil dežuren na večer Zidarjeve operacije, je bil usposobljen za izvedbo takšne operacije, vendar pa je Zidar želel, da ga operira Ardebili. Postopek sprejema Zidarja je bil po mnenju komisije sicer v skladu z zakonom o pacientovih pravicah, ampak neobičajen, pravi Drnovšek Olupova.

Na UKC Ljubljana so zato pripravili pisna navodila in opozorila o nujnosti upoštevanja standardnih postopkov tudi v nujnih primerih, da bi takšne kršitve preprečili v prihodnje.

Drnovšek Olupova zatrjuje, da "Ardebili ni vedel, koga bo operiral, saj se niti ne spozna na to sceno". Sicer pa omenjeni nevrokirurg opravlja nujne operacije izven svojega predvidenega delovnega časa v povprečju štirikrat mesečno, je še pojasnila.

Ardebili je bil za opravljeno operacijo, ki je trajala štiri ure, plačan po nadurah, in sicer 13 evrov neto za uro. Strošek kliničnega centra za operacijo vključno s plačilom nevrokirurga pa je znašal 31 evrov na uro, je pojasnila Drnovšek Olupova.

Komisija je v nadzoru tako tudi ugotovila, da je bila dokumentacija o sprejemu Zidarja v obravnavo pomanjkljiva. Tako v dokumentaciji ni točno naveden postopek sprejema, je pa priložena klinična dokumentacija in izvid Žvanove.

Izredni interni strokovni nadzor je izvedla tričlanska komisija, sestavljena iz neodvisnih strokovnjakov različnih strok, ki se ukvarjajo s to patologijo, med drugim tudi sodni izvedenec.