Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zakaj Janša malikuje italijansko skrajno desničarko Giorgio Meloni, Anže Logar pa ob tem miži

Deli na:
Zakaj Janša malikuje italijansko skrajno desničarko Giorgio Meloni, Anže Logar pa ob tem miži

Georgia Meloni je med drugim nasprotovala vrnitvi Narodnega doma v Trstu - Foto: Profimedia, Primož Lavre

Prvak SDS Janez Janša malikuje italijansko skrajno desničarko Giorgio Meloni, ki je nasprotovala vrnitvi Narodnega doma v Trstu, označuje tigrovce za teroriste in še vedno uporablja fašistične simbole.

Po nekoliko skrhanih odnosih z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom v njej vidi novo politično zaveznico. SDS že nekaj let zapušča krog zmernih evropskih ljudskih strank in se pomika k skrajnim konservativcem poljskega tipa, ki jih na evropski ravni vodi Melonijeva.

Čeprav zatrjuje, da je fašizem zanje preteklost in da so zdaj moderna konservativna stranka, se nikoli ni povsem ogradila od fašističnih simbolov. Italijanski mediji so konec lanskega leta objavili, kako Bratje Italije na srečanju v Neaplju pozdravljajo z dvignjeno desnico.

Še vedno je simbol njihove stranke plamen z italijansko trikoloro, ki je bil simbol Italijanskega socialnega gibanja, še prej pa italijanskih fašistov. Prav tako je njeno geslo še vedno Bog, domovina, družina!, ki je bil fašistični slogan. Še več, Melonijeva se je na shodih vseskozi kričala, da je zaščitnica Boga, domovine in družine.

Vse to očitno ne moti Janše, da ne bi tako goreče podpiral »prve sestre Italije«. Še posebej, ker je zaradi zmage postfašistične stranke zaskrbljena tudi dolgoletna senatorka Demokratske stranke Tatjana Rojc, edina Slovenka, ki je bila izvoljena v italijanski parlament.

Po drugi strani pa Janšev zamejski podpornik, odvetnik Damijan Terpin, brani Melonijevo pred očitki o postfašizmu in jih izenačuje s slovenskimi postkomunisti. Kako nam je to utemeljil in zakaj od nove oblasti ne pričakuje spremembe italijanske politike do slovenske manjšine.

Pišemo tudi, kdo so evropski zavezniki Giorgie Meloni in kako z njimi sodeluje Janez Janša, kakšno politično agendo prevzema SDS, ki je od nekdanje socialdemokratske stranke Jožeta Pučnika naredila svojevrstno tranzicijo v skrajno desno konservativno stranko, ki ploska zmagi neofašistov.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24

Foto: Naslovnica - Reporter št. 40, 2022