nomag, aavtobus, črna Svet24.si

Ministrstvo glede stanja v javnem prometu: ...

dedovanje, hiša, nepremičnine Svet24.si

Spremembe zakona o dedovanju

1664402112-20052007-40be20da136e9c7d371b8dedd0c3f276 Necenzurirano

Kaj so govorili Pahor, Lahovnik, Janša & co., ko ...

1713874280-dsc03327-1713874187905 Reporter.si

Koder hodi Levica, tam še trava več ne raste: ...

66-2-4-erjavec4 mm Ekipa24.si

Predsednik KZS Matej Erjavec: Razlogi za ...

Foto 3 Revija Stop

Erika Pečnik Ladika: Šolski sistem je tako na ...

zoga rokokmet Ekipa24.si

Celjski klub osupnil javnost, izstopil iz prve ...

Slovenija

»Do konca sprijeno!« Nemoralni slovenski lastniki ogoljufali male delničarje Hidrie, je besen nekdanji direktor

Deli na:
»Do konca sprijeno!« Nemoralni slovenski lastniki ogoljufali male delničarje Hidrie, je besen nekdanji direktor

Iztok Seljak in partnerji so delnice Hidrie od malih delničarjev odkupovali po ceni 30 evrov; zdaj so jih Špancem prodali po 201 evro za delnico. - Foto: Sašo Radej

Španski koncern Gonvarri prevzema idrijsko Hidrio. Njeni večinski lastniki Iztok Seljak, Dušan Lapajne in Andra Krapš Rejc so najprej izrinili nekdanjega velikega šefa Hidrie Edvarda Svetlika z družino, zdaj pa pričakujejo, da si bodo žepe napolnili s prodajo svojega deleža Špancem.

A nekdanji delničar in prvi direktor predhodnice Hidrie Ciril Močnik opozarja, da so Seljak in druščina svoj prevzem podjetja izpeljali na nemoralen način, ter jim očita, da so okoli prinesli številne male delničarje.

Delnice so odkupovali za pičlih 30 evrov 

Močnik, nekdanji šef idrijske Rotomatike, iz katere se je razvila današnja korporacija Hidria, je v Primorskih novicah Seljaku in partnerjem očital, da so zadnji paket delnic malih delničarjev odkupili krepko pod ceno: za komaj 30 evrov namesto po dejanski vrednosti 210 evrov.

»Mislil sem, da jih dobro poznam in sem zaupal v njihovo poštenje. Vsaj v moralo tistih okrog njih, ki so finančne razmere poznali, a so trdovratno molčali. Grdo sem se uštel.«

Močnik pravi, da nikakor ni mogel izvedeti, kakšna je knjigovodska vrednost delnic Hidrie. »Čeprav vse vodilne v Hidrii poznam in sem z nekaterimi sodeloval, mi tega ni uspelo izvedeti. Liberalni tržni kapitalizem to omogoča,« je ogorčen Močnik.

Za Primorske novice je še razkril, da so ga domnevni prijatelji klicali, naj proda delnice, in da ga še posebej muči, ker so se po njem zgledovali številni drugi mali delničarji, med katerimi so bivši delavci Hidrie, ki ga poznajo in so mu zaupali. Prepričan je, da bi morale tudi neborzne družbe razkrivati vrednost svojih delnic.

»Grobo in povsem skladno z zakoni so nas ogoljufali«

Razkurilo ga je, ko je komaj nekaj mesecev po prodaji svojih delnic izvedel, da je španski Gonvarri za odkup delnic Hidrie Seljaku in z njim povezanim lastnikom (ob Lapajni in Krapš Rejčevi je tu še ljubljanski podjetnik Alex Luckmann) ponudil odkup po ceni 201 evro za delnico, torej skoraj sedemkrat toliko, kot so Močnik in drugi mali delničarji dobili za svoje delnice.

Vseh malih delničarjev je bilo 105 in vsak med njimi je bil oškodovan za vsaj 100.000 evrov, vsi skupaj pa za nekaj milijonov, je prepričan Močnik. Grobo in povsem skladno z zakoni so nas ogoljufali »nemoralni slovenski lastniki«, je besen.

Že vrsto let upokojeni Močnik je še posebej zagrenjen, ker je pred desetletji sam zaposlil nekatere od prevzemnikov. »Mislil sem, da jih dobro poznam in sem zaupal v njihovo poštenje. Vsaj v moralo tistih okrog njih, ki so finančne razmere poznali, a so trdovratno molčali. Grdo sem se uštel,« pravi danes.

Do konca sprijeno!

Ne skrbi ga, da bo z ostrimi besedami razjezil aktualne šefe Hidrie. »Sem upokojenec in več, kot sem izgubil, ne morem. Povedal sem, da se zavedam zakonitosti tovrstnega mešetarjenja z lastništvom pri nas in po svetu. Je pa do konca sprijeno! Brez minimuma morale se nam vsem skupaj piše slabo.«

»Opravičilo in vsaj minimalno denarno nadomestilo od nesramno obogatelih na račun delavcev – malih delničarjev pa se mi vendarle zdi dostojno pričakovati.«

Zaposleni v Hidrii ne delijo nujno z Močnikom razočaranja zaradi prodaje Špancem – večina jih namreč ni delničarjev, zato niso s prodajo nič izgubili, nadejajo pa se tudi, da bodo kot del velikega mednarodnega koncerna njihova delovna mesta varnejša kot v rokah peščice šibkih slovenskih lastnikov. Španci so obljubili, da bo sedež Hidrie ostal v Sloveniji, v njej ostajata Seljak in Lapajne kot člana uprave, Andra Krapš Rejc pa se je upokojila.

Močnik napoveduje, da jim ne bo dal miru: »Opravičilo in vsaj minimalno denarno nadomestilo od nesramno obogatelih na račun delavcev – malih delničarjev pa se mi vendarle zdi dostojno pričakovati.«