pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nekdanji in upokojeni policisti na pomoč kolegom na meje?

Deli na:
Nekdanji in upokojeni policisti na pomoč kolegom na meje?

Foto: Bobo

Odbor za notranje zadeve bo obravnaval predlog novele zakona o delu v policiji, s katerimi bi lahko v pomožno policijo vključili nekdanje in upokojene policiste, ki bi pomagali pri obvladovanju begunske krize. V pomoč se bodo vključili tudi brezposelni, s katerimi bi lahko uprava za zaščito in reševanje začela pogodbe sklepati že danes.

Predlog sprememb zakona o organiziranosti in delu v policiji je v DZ vložila vlada, DZ pa bo o njem odločal po nujnem postopku. S spremembami želi vlada fleksibilneje urediti delo pomožnih policistov, in sicer tako, da se bo lahko v pomožno policijo vključilo že preizkušene, preverjene in usposobljene nekdanje in upokojene policiste do starostne meje, ki je še sprejemljiva za opravljanje nalog v policiji, in sicer se ta starost zvišuje na 60 let. Vlada spremembe predlaga predvsem z namenom, da pridobi večje število pomožnih policistov, ki bi se vključili v obvladovanje begunske krize.

Uprava RS za zaščito in reševanje pa bi lahko že danes začela sklepati prve pogodbe o zaposlitvi brezposelnih, ki bodo v okviru javnih del pomagali pri obvladovanju begunske krize. Gre za okoli 260 oseb, ki bodo opravljale koordinativne naloge, pomagale pri čiščenju sprejemnih in nastanitvenih centrov ter pomagale pri razdeljevanju hrane in drugega materiala.

V novi hrvaški začasni tranzitni center v Slavonskem Brodu bo sicer danes ob 8. uri pripeljal prvi vlak s 1000 begunci iz Opatovca. Begunce naj bi od srede v Slavonski Brod vozili neposredno iz srbskega Šida. Sprejeli naj bi med šest in sedem vlakov s po 1000 ljudmi, kar pomeni najmanj 6000 ljudi dnevno, ki bodo vstopili na Hrvaško in jo tudi zapustili v smeri Slovenije.