stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Negotova prihodnost

Deli na:

Predstavniki sindikata v Muri na današnjem sestanku pri premieru Borutu Pahorju niso dobili dokončnega odgovora glede usode podjetja. Razpravljali so o možnih rešitvah, pri čemer sindikat ostro nasprotuje stečaju. Odločitev o prihodnosti tega tekstilnega podjetja naj bi bila znana v prihodnjih dneh.

Predstavniki sindikata v Muri na današnjem sestanku pri premieru Borutu Pahorju niso dobili dokončnega odgovora glede usode podjetja. Razpravljali so o možnih rešitvah, pri čemer sindikat ostro nasprotuje stečaju. Odločitev o prihodnosti tega tekstilnega podjetja naj bi bila znana v prihodnjih dneh.

"Dokončnega odgovora niti nismo pričakovali. Premieru smo želeli predstaviti tragiko in ostrino padca Mure, če bi prišlo do stečaja," je po sestanku povedal vodja sindikata v Muri Drago Forjan. Predsednika vlade in ministra za gospodarstvo Mateja Lahovnika so pozvali, naj skupaj z največjimi delničarji pretehta vse možne variante, da bi podjetju zagotovili sredstva za delovanje in "po dolgem času zagotovili sposobno in odgovorno vodstvo".

"Mura ne more več zdržati. Že danes potrebuje zagonska sredstva," pravi Forjan. Danes niso dobili nobenih zagotovil, dokončna odločitev naj bi padla v prihodnjih dneh.

"V naslednjih dneh bomo intenzivno proučili vse možne scenarije in se odločili, pri čemer pa imajo ključno vlogo lastniki," je dejal Lahovnik, ki tudi povedal, da je Mura v težkem položaju in da bo treba hitro ukrepati.

Kakšne so možne rešitve, minister ni želel povedati. Preprečiti pa je treba, dodaja, da se ne bi ponovila zgodba z zaposlenimi npr. LTH ali IUV, kjer so se postopki vlekli zelo dolgo, podjetje ni imelo sredstev za plače, zaposleni pa ne možnosti prijave za pridobitev podpor.

Najslabša možnost bi bila, če bi se komurkoli dajali lažno upanje, pravi minister in dodaja, da mora biti rešitev, kakršna koli bo, dolgoročna. Pregled poslovanja je pokazal, da je "stanje veliko slabše, kot smo pričakovali tudi po najbolj črnih scenarijih", je dejal Lahovnik.

Poslovanje Mure je "daleč od tega, da bi bilo stabilno", ministra pa seznanjajo tudi s terjatvami, ki ga imata elektro in plinsko podjetje do Mure, družba zadnjih nekaj mesecev tudi ne plačuje socialnih prispevkov za zaposlene. Po Lahovnikovih besedah je bilo v preteklosti vprašljivo tudi poslovanje nekaterih Murinih podjetij v tujini, soočali so se z zgrešenim poslovnim modelom in odsotnostjo nadzora nad poslovnimi procesi.

Predstavniki delavcev so danes odločno zahtevali, naj Mura ne gre v stečaj, saj da je to najslabša rešitev in bi pomenila "katastrofo za delavce", je dodal predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), v okviru katere deluje sindikat v Muri, Dušan Semolič. Po njegovem Murine delavke s prijavo na zavodu za zaposlovanje ne bi imele perspektive. "Vredno se je boriti za Muro. Denar ne sme biti ovira," pravi Semolič.

Sindikatu se boljša rešitev kot stečaj zdi prisilna poravnava. "Naj upniki prevzamejo del bremen. Pri stečaju gre breme na delavce, premoženje ostane, delavci pa nimajo nič," je še dejal Semolič. Glede prisilne poravnave je Lahovnik dejal, da bo odvisno od upnikov, če se bodo odločili za to možnost.

Delavci v primeru stečaja napovedujejo proteste v Ljubljani. "Če bodo ljudje dovolj besni, bodo prišli v Ljubljano. In ne samo Murini delavci, Pomurje je že tako najmanj razvita regija, perspektive ni," je povedala zaposlena v Muri Silva Pučko.