Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nazadovanje pri svobodi

Deli na:

Poročilo Novinarjev brez meja, ki kaže nazadovanje Slovenije na lestvici svobode medijev, predsednika Združenja novinarjev in publicistov Igorja Kršinarja ne preseneča, prisoja pa ga večinski podpori medijev eni politični opciji. Za predsednika Društva novinarjev Slovenije Grega Repovža pa je slaba ocena posledica dogajanja pod Janševo vlado.

Poročilo Novinarjev brez meja, ki kaže nazadovanje Slovenije na lestvici svobode medijev, predsednika Združenja novinarjev in publicistov Igorja Kršinarja ne preseneča, prisoja pa ga večinski podpori medijev eni politični opciji. Za predsednika Društva novinarjev Slovenije Grega Repovža pa je slaba ocena posledica dogajanja pod Janševo vlado.

"Presenetilo me je to, da je Slovenija kadar koli sploh lahko bila višje na tej lestvici in je sedaj nazadovala," je za STA dejal Kršinar.

Kot problem v Sloveniji navaja zlasti to, da so mediji "v 90 odstotkih usmerjeni tako, da podpirajo eno politično opcijo, ki je večino časa na oblasti - trenutno spet. In drugih medijev ni".

Prav zato prihaja po njegovo do dogodkov, kot je zadnji na Slovenski tiskovni agenciji, "ko direktor medija, ki ga je imenovala vlada, obračuna z urednikom tako, da ga vrže na cesto". S tem direktor STA Bojan Veselinovič po Kršinarjevem mnenju daje poduk drugim novinarjem: "Če ne boste pisali tako, kot želi vladajoča politična opcija, se boste tudi vi znašli na cesti brez kakršne koli podpore."

Izpostavil je še primer sodne prepovedi Dnevniku, da bi pisal o poslovnežu Pierpaolu Ceraniju, ter lastniško strukturo medijev, "ki so povezani z ljudmi iz leve politične opcije". Med prejšnjo in sedanjo vlado je po Kršinarjevih ocenah glede svobode medijev razlika zlasti v tem, da Janševa vlada ni imela medijev pod lastniškim ali drugim nadzorom v takšni meri kot sedanja.

Pri tem je izpostavil časopis Dnevnik, "ki je v lasti DZS, ki jo vodi Bojan Petan, še nedavni član LDS. Gre pa za osebnega prijatelja predsednika Zaresa Gregorja Golobiča", trdi Kršinar.

Po Kršinarjevih ocenah pa tudi Društvo novinarjev Slovenije (DNS) ne opravlja svoje vloge in ne združuje vseh novinarjev. Novinarji, ki ne "moremo biti v tem društvu, smo pač v Združenju novinarjev in publicistov", kar po njegovem tudi kaže na položaj Slovenije na lestvici svobode medijev.

Nazadovanje Slovenije na tej lestvici pa je pričakovano tudi za Repovža. Po njegovem mnenju se namreč sedaj "učinki dogodkov, ki so se dogajali na medijskem področju, začenjajo zaznavati v mednarodnih poročilih". Kot ocenjuje, gre zlasti za dogodke iz leta 2008, ki se vežejo na medijsko koncentracijo, in tudi za izživljanje politike nad mediji.

"Medijski prostor je še vedno zelo ranjen od časa prejšnje vlade, do zdaj pa ni bilo še nobenih sprememb, ki bi učinkovale in popravile stvari, ki so se dogajale v preteklosti," je prepričan Repovž.

Nazadovanje Slovenije na lestvici svobode medijev je po njegovih besedah tudi posledica nekaterih odločitev različnih organov, nenazadnje sodišč, "ki so Slovenijo postavile v čudno luč". Pri tem tudi Repovž izpostavlja primer sodne prepovedi Dnevniku, pri čemer gre za stvari, "ki so zunaj razumevanja novinarskih organizacij, ko gre za pravice novinarjev".

Ključen vpliv na nazadovanje Slovenije na lestvici pa po njegovo izhaja iz izživljanja nad mediji. Veliko let bo trajalo, da bo Slovenija začela napredovati v teh poročilih, je prepričan.

Slovenski novinarji so po njegovem mnenju sicer modri ljudje in imajo svoja prepričanja. Za ponoven dvig Slovenije po tej lestvici so po njegovem odgovorni zlasti lastniki medijev, oblast, ki določa zakonodajo ter novinarji, ki bodo morali sami zagotavljati kakovostno novinarstvo, je prepričan Repovž.

Dekan Fakultete za medije Peter Lah meni, da je treba padec Slovenije na lestvici o svobodi medijev povezovati tudi s subjektivnim občutkom samih novinarjev. Sicer pa kot problematične ocenjuje sodno prakso, ki pomeni "vnaprejšnjo cenzuro", ter neformalne pritiske in pritiske s strani medijskih lastnikov.

Lah je za STA opozoril, da je raziskava Novinarjev brez meja nastala na podlagi ocen partnerskih organizacij in novinarjev, zato tu "ne gre za objektivno meritev, ampak bolj za subjektiven občutek novinarjev in ljudi, ki spremljajo to zadevo".

Dekan fakultete za medije spominja na primer sodne prepovedi Dnevniku, da bi pisal o poslovnežu Pier Paolu Ceraniju: "To je bilo zelo nenavadno in z vidika svobode govora zelo težko opravičljivo."

Po Lahovo problem niti ni v zakonodaji, saj višja sodišča sklepe razveljavijo, ampak je praksa sodišč nenavadna. Problem kljub temu ostaja, saj gre za vnaprejšnjo cenzuro, kar je "nezdružljivo s pojmom svobode tiska".

Lah je navedel tudi dogajanja okoli Slovenske tiskovne agencije, Dnevnika in Maga, kjer je zadeve označil za zaskrbljujoče.

Sicer meni, da problem bolj kot iz pritiskov politike oz. vlade izhaja iz neformalnih pritiskov in pritiskov s strani lastnikov.

Lah ob tem ocenjuje, da bi imeli novinarji sami možnost za izboljšanje svojega položaja, "če bi začeli bolj resno nastopati kot profesionalna cehovska organizacija". Novinarstvo se mora po njegovo znati postaviti proti interesom politike in gospodarstva, kar pa "tudi nekaj stane".

 

Izjava predsednika ZNP Igorja Kršinarja v primeru Borut Meško na
tiskovni konferenci ZNP 20.10.2009:


G. Borut Pahor je na eni od tiskovnih konferenc SD pred volitvami
pozval novinarje, naj ga v primeru političnih pritiskov katerega kola
od predstavnikov njegove vlade ali stranke nemudoma javno obvestimo s
tiskovno konferenco. Izpolnjujemo torej njegovo predvolilno obljubo:

Pahorjeva vlada je 26. marca letos za direktorja STA, ki je v
100-odstotni lasti države, imenovala Bojana Veselinoviča. Ta je
direktorsko mesto prevzel 2. aprila. Takoj za tem sledi mobbing
oziroma šikaniranje odgovornega urednika Boruta Meška, ki ga je na ta
položaj imenovala prejšnja direktorica. Maja mora Meško zaradi
šikaniranja s strani Veselinoviča na daljši bolniški dopust, medtem ko
ga nadomešča Uroš Urbanija. Prejšnji teden dobi Meško obvestilo o
razrešitvi z mesta odgovornega urednika in prekinitvi delovnega
razmerja iz krividnih razlogov, ki pa so v resnici politični.
Če bo Meško izgubil službo, bo zato odgovoren Borut Pahor kot
predsednik vlade, ki je na položaj direktorja STA na svoji seji
imenovala Veselinoviča. Sprenevedanja ne more biti in tudi ne
prelaganja odgovornosti. Za razmere v mediju, ki je v 100-odstotni
lasti države in kjer direktorja imenuje vlada neposredno na seji, je
odgovorna vlada, za njeno delo pa predsednik vlade. Za šikaniranje
podrejenih urednikov in novinarjev, za vsak politični pritisk, za
vsako cenzuro člankov na tem mediju, je kriva Pahorjeva vlada in Pahor
osebno.
Zatorej predsednika vlade Boruta Pahorja javno obtožujem političnih
pritiskov, cenzure, mobbinga in odpuščanja novinarjev, ki niso po meri
vladnega nameščenca Bojana Veselinoviča.

V danih slovenskih razmerah, ko imamo nepluralen medijski
prostor in medije, ki so večinoma v lasti oziroma podpirajo eno politično
opcijo, ki je večinoma na oblasti - trenutno spet, pomeni odpustitev
Boruta Meška naslednje sporočilo oblasti novinarjem: kdor ne bo
podpiral oblast, se bo znašel na cesti - brez podpore in varstva.