Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Navijajo, da bi Janković spet šel v državno politiko in postal predsednik vlade

Deli na:
Navijajo, da bi Janković spet šel v državno politiko in postal predsednik vlade

Foto: Bobo

V mestnem glasilu Ljubljana se na 28 straneh klanjajo županu Zoranu Jankoviću.

Da je mestno glasilo Ljubljana namenjeno predvsem poveličevanju lika in dela ljubljanskega župana Jankovića, je jasno vsakomur, ki ga je kdaj prelistal. Tudi zato pri večini Ljubljančanov, ki ga dobijo v nabiralnik, opravi kratko pot do koša za smeti. V najboljšem primeru je straniščno čtivo.

A če ga vnaprej odpišeš, zamudiš presenečenja, kakršno je recimo zadnja izdaja mestne revije, ki je posvečena desetletju Jankovićevega županovanja. Kot »desetletje prebujanja in razcveta Ljubljane« ga v uvodniku opiše profesor na Fakulteti za arhitekturo dr. Peter Gabrijelčič, ki Jankovića in njegovega podžupana Janeza Koželja označi za vizionarja. Na kar 28 straneh glasilo prinaša slavospeve Jankovićevemu vodenju prestolnice.

Izstopa intervju z županom, ki so ga menda opravili člani Civilne iniciative srčna Ljubljana in TDS. Kaj in kdo to je, ne vemo, so pa veliki Jankovićevi oboževalci, ki se mu zahvaljujejo za vse, kar je naredil, celo za pobiranje papirčkov na ulici. »Hvala šepetu vašega srca, ki z vami brez predaha oznanja, da je Ljubljana tako ljubljena, ker je najlepše mesto na svetu!« je čisto pravi stavek, s katerim so sklenili pogovor z Jankovićem.

Navijajo za to, da bi župan na naslednjih parlamentarnih volitvah šel v državno politiko in poskušal postati predsednik vlade. To bi bilo menda najbolj praktično, Janković pa bi s tem menda dosegel, da Slovenci začnejo držati skupaj in postanejo »svetovna velesila v medsebojnem spoštovanju in spodbujanju drug drugega«, so prepričani. V Ljubljani bi si seveda sam izbral svojega naslednika ali naslednico, še predlagajo.

Janković trdi, da bi se, če bi leta 2011 postal predsednik vlade, danes že vozili po 2. tiru in po novih cestah, o prihodnosti v politiki pa se bo odločil po svojem srcu. Čeprav ni premier, v svojem delu menda neizmerno uživa, še vedno pa rad toži nad krivičnostjo vlad, ki Ljubljani ali jemljejo denar ali pa mestu ne dajo sredstev, ki ji po Jankovićevem mnenju pripadajo. Ponosen je na svojo veliko mestno družino, pa na svoje gradbene projekte, o težavah z zakonom pravi, da ga ne bodo zlomile.

O županovi desetletnici so se morali (pohvalno, seveda) v glasilu izreči ne samo podžupani in vodje oddelkov mestne skupnosti, tudi predsedniki četrtnih skupnosti so morali našteti vse pridobitve svojih četrti v zadnjem desetletju. Ste vedeli, da so v prostorih četrtne skupnosti Sostro v zadnjem desetletju uredili prezračevanje?

Mnogi hvalijo sodelovanje z občino in občinskimi veljaki, župan pa je deležen še posebne pohvale zaradi poznavanja vsakega kamenčka v mestu (tako pravi predsednica ČS Moste Stanka Marija Ferenčak Marin). Za češnjo na torti Jankoviću ob desetletnici čestita še »župan« malega mesta velikih nakupov oziroma šef uprave BTC Jože Mermal, ki Jankovićeve gradbene projekte opiše kot »nekaj veličastnega« in odsev »nesebičnega in predanega dela«.