900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nataša Pirc Musar je krvavela, njen mož Aleš pa je služil milijone

Deli na:
Nataša Pirc Musar je krvavela, njen mož Aleš pa je služil milijone

Nataša Pirc Musar in Aleš Musar - Foto: Rok Mlinar/Obrazi

Ko je bila predsedniška kandidatka Nataša Pirc Musar stara 15 let, jo je oče vprašal, ali bi šla delati v Eto Kamnik, kjer je potem »do krvavih žuljev na rokah prekladala kozarce z vloženimi kumarami iz pasterizatorja v škatle«. Leta kasneje je nato njen soprog Aleš Musar mastno služil z Eto.

Srce parajoča izpoved predsedniške kandidatke Musarjeve o krvavih žuljih je zanimivo z vidika, da je postal njen soprog Aleš Musar (je tudi vodja njenega volilnega štaba) leta 2012 posredni solastnik tega uglednega kamniškega podjetja za prehranske izdelke. Naslednje leto bo podjetje praznovalo stoto obletnice ustanovitve (sprva je bila družinska firma), lahko pa rečemo, da je 57-letni Musar mnogo let kasneje, odkar je njegova soproga kot dekle delala v tovarni, imel tudi delček koristi od njenih krvavih žuljev na začetku osemdesetih let.

K rasti podjetja pač skozi desetletja prispevajo vsi, ki so kdaj v njem delali. Musar je s svojima dolgoletnima poslovnima partnerjema Markom Koničem in Rokom Habincem lastniško vstopil v Eto leta 2012, ko jo je kupil holding AG, katerega posredni solastnik je bil. Bil je tudi predsednik upravnega odbora črnogorske družbe za upravljanje Moneta, ki je bila s svojimi skladi večinska lastnica holdinga AG, ki je obvladoval poleg Ete še podjetje iz Podgrada Plama Pur (izdelujejo poliuretansko peno) ter izdelovalca gradbenih strojev Strenio Ind.


Eta Kamnik in še bolj Plama Pur sta bila za trojico Musar, Konič in Habinc zlata jama. Kot nam je prejšnji teden razložil Musar, je holding AG v letih, ko je bil njegov posredni solastnik (do 2016), kot solastnik Ete in Plama Pur iz tega naslova prejel okoli devet milijonov evrov dividend, s katerimi je AG poravnavala svoje obveznosti. Prejšnji lastniki (firmi Fineta iz Slovenije in Eterra iz Srbije) so se hitro sprli, družbo pa naj bi oškodovali za več milijonov evrov.

 Pred tem je bila v dolgoletni lasti Mercatorja. Eta je sicer poslovala uspešno in še vedno je tako (predlani so imeli 20 mio evrov prihodkov in 3,1 mio evrov čistega dobička). Kot rečeno, je v lasti firme AG, katere lastnik je črnogorska finančna družba M. M. Alpha Investment, ki jo vodi nekdanji Musarjev poslovni partner Konič.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24