Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Naš mali cesar

Deli na:

Predsednik republike Danilo Türk postaja vse bolj odljuden. Njegovi varnostniki so grobi s predstavniki medijev, sam pa hoče živeti kot cesar. Ker nima rezidence, je skupaj s soprogo v protokolarni brunarici na Brdu pri Kranju, kjer piše svoje govore in knjige. Luksuzne poti v tujino pa je v zadnjem letu zmanjšal.

Predsednik republike Danilo Türk postaja vse bolj odljuden. Njegovi varnostniki so grobi s predstavniki medijev, sam pa hoče živeti kot cesar. Ker nima rezidence, je skupaj s soprogo v protokolarni brunarici na Brdu pri Kranju, kjer piše svoje govore in knjige. Luksuzne poti v tujino pa je v zadnjem letu zmanjšal.

Nazadnje se je v konflikt z mediji zapletel prejšnjo soboto, ko je skupaj s soprogo Barbaro zasebno obiskal Savinjski gaj v Mozirju. Kot so poročali na POP TV, so predsednikovi varnostniki prepovedali snemanje predsedniškega para in jih pospremili iz cvetličnega parka. Voditelj oddaje 24 ur Edi Pucer je zato predlagal, da prihodnjič med obiskom šefa države kar zaprejo celoten park za javnost.

Predsednika smo vprašali, ali so to varnostniki storili po njegovem navodilu; če niso, ali in kako bo ukrepal proti njim. Toda v uradu predsednika republike so zanikali resničnost informacije: »Odgovornega urednika informativnega programa POP TV smo zato že opozorili, da je ta informacija neresnična, saj varnostniki niso nikomur prepovedali snemanja. Predsednikov varnostnik je snemalcu POP TV povedal, da je predsednik s soprogo v Mozirskem gaju na zasebnem obisku, zato ga je prosil, naj ju ne snema predolgo. Varnostnik snemalca tudi ni pospremil do izhoda.«

Na POP TV zatrjujejo, da so bile njihove navedbe resnične in da so v skladu s tem zavrnili zahtevek za popravek, ki so ga poslali iz urada predsednika republike.

Incidenti z novinarji
Ko je konec novembra lani predsednik Türk sprejel novo vlado, so njegovi varnostniki prav tako fizično odstranili novinarje iz dvorane. Prvi incident se je zgodil ob snemanju prvih izjav; predstavniki protokola in varnostniki so po navodilih predsednikovega kabineta ekipi TVS poskušali preprečiti snemanje izjav ministrov ob prihodu na sprejem, čeprav so bili ti pripravljeni dajati izjave.


Pravi škandal pa se je zgodil v dvorani, ko so bili predsednik in ministri pred kamerami, saj sta protokol in služba za odnose z javnostjo varnostnikom ukazala, naj novinarje, snemalce in fotografe fizično odstranijo iz dvorane. Odgnali so jih po stopnicah v pritličje na posebej ograjen prostor ob odprtih vhodnih vratih, kjer naj bi pohlevno čakali na konec sprejema in morebitne izjave politikov.

»Ugotavljamo, da tako poniževalnega obnašanja najvišjih predstavnikov države do predstavnikov medijev še nismo doživeli, vsaj v naši državi ne. Zaradi opisanega dogodka z vso ogorčenostjo protestiramo, tudi zato, ker je sedanji predsednik republike najbolj ponosen prav na svoja dosedanja prizadevanja za spoštovanje človekovih pravic dostojanstva, potem pa je te vrednote, vključno s temeljno vljudnostjo do soljudi, zavrgel kar na svojem lastnem sprejemu,« so takrat zapisali Mojca Pašek Šetinc (TVS), Denis Sarkić (Vest), Vesna Bernard (Dnevnik) in Zoran Potič (Delo) v pismu, ki so ga poslali na urad predsednika.

Predsedniku so še predlagali sestanek, da bi se dogovorili glede prihodnjih možnosti dela. Njihovo prošnjo so v uradu predsednika republike sprejeli, toda predsednik Türk za novinarje ni imel časa, ampak je na sestanek poslal kar vodjo kabineta Mojco Seliškar Toš.

VEČ V TISKANI IZDAJI