favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Narodno zabavni rock

Deli na:

Slovenijo bo na 55. izboru za pesem Evrovizije, ki bo maja v Oslu, zastopal Ansambel Roka Žlindre & Kalamari s pesmijo Narodno zabavni rock. Tako so letos izključno s telefonskim glasovanjem odločili gledalci. Pesem je prejela 15.907 glasov. S 3527 glasovi je sledila pevka Nina Pušlar. Na tretjem mestu pa je s 3462 glasovi pristala skupina Langa.

Slovenijo bo na 55. izboru za pesem Evrovizije, ki bo maja v Oslu, zastopal Ansambel Roka Žlindre & Kalamari s pesmijo Narodno zabavni rock. Tako so letos izključno s telefonskim glasovanjem odločili gledalci. Pesem je prejela 15.907 glasov. S 3527 glasovi je sledila pevka Nina Pušlar. Na tretjem mestu pa je s 3462 glasovi pristala skupina Langa.

Avtor glasbe in aranžmaja za pesem Narodno zabavni rock je Marino Legovič, besedilo pa je prispeval Leon Oblak. V Marmorni dvorani Gospodarskega razstavišču v Ljubljani je sicer nastopilo 14 izvajalcev: avtorji sedmih zmagovalnih skladb iz sobotnega predizbora ter izvajalci povabljenih avtorjev.

Poleg Ansambel Roka Žlindre & Kalamari, ki je prepričljivo zmagal, Nine Pušlar s pesmijo Dež in skupine Langa s pesmijo Roko mi daj, so nastopili še Marko Vozelj s pesmijo Moj si zrak, Nuša Derenda s pesmijo Sanjajva, Brigita Šuler s skladbo Para me, Manca Špik s skladbo z naslovom Tukaj sem doma, Martina Šraj s skladbo Dovolj ljubezni, Tangels s pesmijo Kaj in kam, pevka Anastazija Juvan s pesmijo Nežna, pevec Ham s skladbo Črni konji čez nebo, skupina Stereotipi s skladbo Daj mi znak, pevec Vlado Pilja s skladbo Tudi fantje jočejo in Lea Sirk s skladbo, ki nosi naslov Vampir je moj poet.

Prestižno glasbeno tekmovanje, ki sta ga vodila Lorella Flego in Andrea F., je odprl Omar Naber. Izvedel je priredbo pesmi "Insieme 1992", s katero je italijanski pevec Toto Cutugno ob spremljavi skupine Pepel in kri leta 1990 zmagal na Eurosongu v Zagrebu. Naber je Slovenijo na tekmovanju za Pesem Evrovizije v Ukrajini leta 2005 predstavil s pesmijo Stop.

Presenečenje večera glasbe in šova je bil 24-letni Norvežan Alexander Rybak, ki je poleg pesmi Europe skies odpel tudi svojo Pravljico, "Fairytale". S pesmijo, za katero je besedilo in glasbo napisal kar sam, je lani prepričal na Eurosongu v Moskvi. Tudi Slovenija mu je namenila 12 točk. Zaradi zmage si je v norveških medijih priboril naziv "Aleksander veliki".

Med glasovanjem so dogajanje popestrili Saša Lendero z novo skladbo Zob za zob in s pesmijo Mandoline iz leta 2006, ko se ji je zmaga izmuznila za las; Tinkara Kovač, s pesmijo Zakaj, za katero je leta 1999 prejela 12 točk s telefonskim glasovanjem, strokovna komisija pa ji jih je namenila premalo, da bi slavila.Tokrat je zapela še novejšo pesem Ljubezen je padla z neba.

Nastopila je tudi skupina Quartissimo, ki jo sestavljajo Žiga, Matjaž, Luka, Samo, Martina in Sandra. Izvedla je novo pesem Carmensita ter pesem "Love Symphony". S slednjo je na lanskem, 54. izboru za pesem Evrovizije v Moskvi zastopala Slovenijo. Na predizboru se zasedbi ni uspelo uvrstiti v finale.

Tako kot že na sobotnem predizboru EME je tudi nocoj glasovalo le občinstvo. Da bi se izognili večkratnim klicem istih poslušalcev, je izmed vseh prejetih glasov po telefonu RTV Slovenija upoštevala le en glas za vsako predstavljeno skladbo s posamezne telefonske številke.

Slovenska zmagovalka bo odpotovala na tekmovanje za evrovizijsko popevko v Oslu; žreb na Norveškem je določil, da se bo predstavila na drugem polfinalnem večeru, ki bo 27. maja. Finale evropskega prestižnega festivala bo dva dni pozneje, 29. maja.