krokar Svet24.si

Morilski krokarji jima koljejo gosi in teleta, ...

trump-with-sons Svet24.si

Trump nima dovolj denarja

1680173506-fgrsghes-45-1680173482221 Necenzurirano

Nova afera na UKC: to je podjetje, ki naj bi mu ...

damjanic setinc pasek Reporter.si

Strokovni sodelavci poslanke Mojce Šetinc Pašek:...

nika prevc Ekipa24.si

Poglejte to! Kako se je kalil veliki kristalni ...

Kate Middleton je dobesedno pogrešana! Odkrito.si

Spletne spletke - Je s Kate nekaj hudo narobe?!!

doncic Ekipa24.si

Kaaaaaj?! Dončić se je držal za glavo in smejal...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Napaka ali goljufija? 28-metrska luksuzna jahta slovenskega milijonarja je registrirana kot 24-metrska

Deli na:
Napaka ali goljufija? 28-metrska luksuzna jahta slovenskega milijonarja je registrirana kot 24-metrska

Jahta sunseeker 95 v lasti Miha Jarca fotografirana pred marino Lumbarda na Korčuli - Foto: bralec Reporterja

Prejšnji teden smo pisali o za slovenske razmere megajahti, ki si jo je omislil Miha Jarc, lastnik skupine Mijaks. Jarc se ukvarja z gradnjo in trženjem nadstandardnih oskrbovanih stanovanj za starejše generacije. Mijaks je med drugim zgradil že dva sklopa luksuznih oskrbovanih stanovanj v ljubljanskih Murglah, prav tako so tovrstne nepremičnine zgradili v Dravljah in na Bledu.

Vsekakor sodi tudi jahta (prav tako z imenom Mijaks) med luksuz. Stara je komaj dve leti, gre pa za plovilo britanske znamke in tipa sunseeker, ki ponazarja razkošje. Podjetje Mijaks jo banki Sparkasse odplačuje na lizing. Registrirana je za gospodarski oziroma turistični namen (oddajanje – čarter). Plovilo sunseeker 95 je dolgo prek 28 metrov, naš bralec pa ga je nedavno posnel pred marino Lumbarda na Korčuli.

Takšne jahte se sicer oddajajo za vsaj 50 tisoč evrov na teden. Kot so navedli pri izdelovalcu, jo upravlja posadka štirih oseb, potovalna hitrost je 24 vozlov (44 kilometrov na uro). V njej je prostora za deset gostov, na voljo je pet prestižnih apartmajev.

Toda pri njeni registraciji je očitno prišlo do napake ali celo namerne goljufije. Kot rečeno, jahte tipa sunseeker 95 so dolge 28,06 metra. To dolžino navaja tudi Mijaks na spletni strani, kjer jo oglašujejo za čarter. V skladu s tem bi morala biti po predpisih vpisana v vpisnik jaht (ladij, daljših od 24 metrov, ki so namenjene športu in razvedrilu), ne pa v vpisnik čolnov (plovil, krajših od 24 metrov). Pa vendar je v vpisniku čolnov navedeno, da je njena dolžina 23,88 metra.

Foto: Gorenjska banka - Ljubljanski poslovnež Miha Jarc, znan po gradnji in trženju luksuznih oskrbovanih stanovanj

Na Upravo RS za pomorstvo smo vprašali, ali bodo to plovilo izločili iz vpisnika čolnov in ga uvrstili v vpisnik jaht. Kdo jim je dal napačne podatke? Za vodenje ladij je potrebno pridobiti naziv člana ladijske posadke: ali bodo preverili, ali  jahto upravlja tudi sam lastnik Mijaksa Miha Jarc? Je slednji pri Upravi za pomorstvo RS opravil strokovni izpit za pridobitev naziva člana ladijske posadke? Je iz naslova vpisa v napačen register firma Mijaks do zdaj državi plačala manj katerih dajatev? Vprašanja glede registracije smo naslovili tudi na Jarca, a se ni odzval.

Pri Upravi za pomorstvo RS pa nam je pristaniški kapitan Vladimir Vladović napisal, da se morebitna sprememba vpisov v vpisniku čolnov, ki je del slovenskega ladijskega registra, izvede na podlagi upravne odločbe. Upravni postopek še ni začet, zato nam za zdaj ne morejo dati pojasnil. Skladno s pomorskim zakonikom so sicer za pregled in izmero plovil, daljših od 12 metrov pristojni pooblaščeni klasifikacijski zavodi. Glede tega, ali ima Jarc strokovni izpit za pridobitev naziva člana ladijske posadke, nam podatka ne morejo dati, saj gre za osebni podatek.

V zvezi s tem, ali je državi iz naslova vpisa v napačni register firma Mijaks plačala kaj manj dajatev, nas je kapitan napotil na Furs. Zadevo bomo še preiskali. Če je bil v ozadju »napake« namen goljufije, bi šlo lahko celo za kaznivo dejanje.