Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Namesto Demosa Tito

Deli na:

Sta dve dediščini demokratičnih sprememb, ki bi jih veljalo širše proslavljati, saj sta dediščini za vse. To sta samostojna slovenska država in demokratični parlamentarni sistem, je ob 20. obletnici ustanovitve Demosa dejal predsednik SDS Janez Janša. Po mnenju Dimitrija Rupla pa se premalo zavedamo, da je bil pred 20 leti prelomen trenutek.

Sta dve dediščini demokratičnih sprememb, ki bi jih veljalo širše proslavljati, saj sta dediščini za vse. To sta samostojna slovenska država in demokratični parlamentarni sistem, je ob 20. obletnici ustanovitve Demosa dejal predsednik SDS Janez Janša. Po mnenju Dimitrija Rupla pa se premalo zavedamo, da je bil pred 20 leti prelomen trenutek.

Janša je pred današnjo slavnostno akademijo ob 20. obletnici ustanovitve Demosa, ki ga je pripravil Inštitut dr. Jožeta Pučnika, dejal, da ga žalosti in preseneča dejstvo, da v Sloveniji ni nobene uradne proslave ob 20. obletnici demokratičnih sprememb.

"Celotna Evropa praznuje, v naši državi pa je vse padlo na Inštitut dr. Jožeta Pučnika," je opozoril Janša, ki je bil v času Demosa viden član Slovenske demokratične zveze (SDZ). Na slavnostni akademiji pa je Janša dejal, da bi moral Demos zdržati toliko časa, da bi opravil tranzicijo.

Kot je opozoril, predstavniki slovenske vlade praznujejo demokratične spremembe pred 20 leti v Nemčiji, pri nas pa ne. Če v drugih državah ulice poimenujejo po dogodkih iz časa demokratičnih sprememb, pa smo v Sloveniji namesto Trga Demosa dobili Titovo ulico, je poudaril predsednik največje opozicijske stranke.

"Pred 20 leti ni bilo nikogar, ki bi si predstavljal, niti jaz sam, da bo Slovenija članica Nata in EU ter EU tudi predsedovala. Predstavljali pa smo si, da bo tranzicija hitrejša, da bo prej vzpostavljen nek demokratičen red, tudi red neke večje socialne pravičnosti. Tu so na nek način največji minusi," je dejal Janša pred slovesnostjo.

Po njegovem mnenju bi lahko v Sloveniji zagotovili minimalno plačo blizu 600 evrov ali več. "To ni samo socialno, ampak tudi razvojno vprašanje. Slovenija bi morala razvijati proizvodnjo, ki bi lahko zagotovljala zaposlenim plačo, ki omogoča preživetje," je ocenil.

Prvi predsednik SDZ Dimitrij Rupel je na slovesnosti pojasnil, da je bil pred 20 leti prelomen trenutek. "Zrušil se je nek svet in se je začel ustvarjati nek nov svet," je ocenil in dodal, da je slabo, da nam v naši javni miselnosti, v zgodovinopisju in žurnalizmu, ni uspelo doseči spoznanje, da se je začela neka nova doba.

Kot pravi, smo pred 20 leti ustanovili svojo državo. Po njegovem mnenju se je treba tudi vprašati, zakaj nismo svojo državo ustanovili leta 1918 ali 1945, ampak prav leta 1991.

Predsednik nekdanjega odbora za varstvo človekovih pravic in vidni član nekdanje SDZ Igor Bavčar je dejal, da je prav iz odbora izšlo veliko novoustanovljenih političnih strank. "Prav v Demosu se je združilo, kar je bilo v odboru," je prepričan.

"Demos je popolnoma opravil svojo vlogo. Brez Demosa in izjemne odločenosti ta dinamika ne bi bila taka. Če ne bi takrat vztrajali do konca, bi se nam lahko zgodilo, da se ta zgodovinska priložnost ne bi končala," je izpostavil Bavčar.

Predsednik nekdanjih Slovenskih krščanskih demokratov (SKD) in predsednik prve demokratično izvoljene slovenske vlade Lojze Peterle je pred slovesno akademiji dejal, da so pred 20 leti strnili "zavest in energijo in vso odgovornost v smeri, iz katere je nato izšla Slovenija kot samostojna in demokratična država".

To je po njegovih besedah bistveno, kar se je dogajalo v mesecih pred dvajsetimi leti. Kako so naslednje vlade izkoristile to možnost, pa je drugo vprašanje, je še dejal in dodal, da si pred 20 leti "nismo mislili, da ne bo mogoče v Sloveniji razčistiti odnosa do preteklosti. Mislil sem, da se bo zgodilo več pravičnosti". Prav tako Peterle ni pričakoval, da se bo zgodilo tako socialno razslojevanje.

Na sami slavnostni akademiji pa je sedanji evropski poslanec dejal, da v Unionski dvorani, kjer je bila akademija, spet "ni nobenega z druge strani. Spet smo sami". Ob tem je Peterle še opozoril, da se skuša Demos danes potiskati v pozabo in na rob naše zavesti.

Nekdanji predsednik SLS Janez Podobnik je poudaril, da Demos ni samo v "lasti", tistih strank, ki so ga sestavljale, ampak je sestavni del celotne politične zgodovine. Glede sedanje vlade pa je ocenil, da "preveč kipi od besed, za besedami pa je premalo kredibilnosti".

Prvi predsednik Socialdemokratske zveze Slovenije (SDZS) France Tomšič je dejal, da ga danes, kot nekdanjega sindikalista, najbolj moti razslojevanje. Sobotno zborovanje sindikatov je lahko demagoško, vendar je potrebno, meni.

Nekdanji predsednik Zelenih Slovenije Dušan Plut pa je na slavnostni akademiji dejal, da se pred 20 leti niso zavedali prelomnosti trenutka. Zato je iz tega obdobja le ena fotografija ustanoviteljev Demosa. "Mislim, da smo uresničili naše želje in da kaj bistvenega ne bi bilo treba spreminjati," je še dejal.

Kot je znano, je bil 27. novembra 1989, je bila na domačiji predsednika Slovenske kmečke zveze Ivana Omana v Zmincu pri Škofji Loki ustanovljena koalicija Demos. Ta je spomladi 1990 zmagala na prvih demokratičnih volitvah in vodila Slovenijo v obdobju njenega osamosvajanja od Jugoslavije.

Prvotne članice koalicije so bile SDZ, SDZS - predhodnica SDS - in SKD, pozneje pa so v koalicijo vključili tudi Slovenska kmečka zveza (SKZ) - sedanja SLS, Zeleni Slovenije, Slovenska obrtniška stranka (SOS) in upokojenska stranka Sivi panterji.