Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Namesto 135 le 55 patrij za Slovensko vojsko

Deli na:

Ministrstvo za obrambo (Mors) naj bi se po poročanju današnjega Dela in Večera s finsko Patrio dogovorilo za reprogramiranje pogodbe. Tako bi Slovenija kupila le 55 namesto 135 osemkolesnikov, kar je predvidevala pogodba, sklenjena leta 2006.

Ministrstvo za obrambo (Mors) naj bi se po poročanju današnjega Dela in Večera s finsko Patrio dogovorilo za reprogramiranje pogodbe. Tako bi Slovenija kupila le 55 namesto 135 osemkolesnikov, kar je predvidevala pogodba, sklenjena leta 2006.

Slovenija je doslej prevzela 24 vozil, do konca letošnjega leta pa naj bi še tri, so za STA pojasnili na ministrstvu.

Vlada je že minuli četrtek na zaprtem delu seje obravnavala informacijo o poteku pogajanj za redefinicijo pogodbe o nakupu srednjih kolesnih oklepnih vozil 8x8, so na vprašanje STA odgovorili na Morsu in dodali, da vlada ni sprejela nobene odločitve.

Kot navajata časnika, naj bi vlada o tej temi spet razpravljala ta četrtek. Ministrica za obrambo Ljubica Jelušič naj bi vladi predstavila tri možnosti, in sicer prekinitev pogodbe, za kar se zavzemajo v koalicijski Zares, reprogramiranje pogodbe do leta 2015 ali pa prekinitev pogajanj zaradi sojenja in dokončanje dogovorjenih stvari za letošnje leto.

Ministrstvo naj bi po navedbah časnikov vladi predlagalo, da država za potrebe Slovenske vojske do leta 2015 nabavi še 28 vozil 8x8. Za skupno 55 vozil naj bi država plačala 140 milijonov evrov z davkom na dodano vrednost vred.


Po poročanju časnikov Delo in Večer naj bi predsednik Zares Gregor Golobič menda prejšnji četrtek vztrajal, da se mora pogodba prekiniti takoj, s čemer se ne strinja premier Borut Pahor. Razlog za to naj bi bili penali, ki bi jih Patria lahko uveljavljala v primeru razklenitve pogodbe brez pravne podlage.

Vlada bi po pisanju Dela protikorupcijsko klavzulo iz pogodbe uveljavljala le v primeru, da bo obtožne predloge kot formalno korektne potrdilo Okrajno sodišče v Ljubljani. Obtožni predlog zoper pet oseb v tem primeru je tožilstvo na okrajno sodišče vložilo pred enim mesecem.

Ministrica za obrambo je po navedbah Dela pri Patrii dosegla, da bodo prihodnja pogajanja o osemkolesnikih potekala brez posrednika, torej neposredno med Patrio in obrambnim ministrstvom in ne več preko slovenskega podjetja Rotis.

Na Morsu ne komentirajo navedb, ki so bile danes objavljene v nekaterih medijih. Informacija, na katero se sklicujejo mediji, je bila obravnavana na zaprtem delu seje vlade, obravnavano gradivo pa je označeno s stopnjo tajnosti, so pojasnili na Morsu.