podgana Svet24.si

Po podgani v konzervi rjavega fižola se je le ...

Ptuj, zadolzevanje_3_delo na cesti Svet24.si

Zakreditirani do leta 2040, kaj bo z novimi ...

andrej zubicki zubitsky bobo Necenzurirano

Ruski oligarh prodaja Slovensko industrijo jekla

vila arboretum-pl1 Reporter.si

Hiša Joca Pečečnika na vodik? Bogataš gradi ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Namestnik predsednika KPK Simon Savski vnaprej označil imenovanje šefa policije za politično in »sranje«. Kako bo o tem nepristransko odločal?

Deli na:
Namestnik predsednika KPK Simon Savski vnaprej označil imenovanje šefa policije za politično in »sranje«. Kako bo o tem nepristransko odločal?

Namestnik predsednika KPK Simon Savski - Foto: Bobo

Ne le predsednik Komisije za preprečevanje korupcije dr. Robert Šumi, tudi njegov namestnik Simon Savski je v konfliktu interesov pri odločanju o postopku imenovanja generalnega direktorja policije Senada Jušića.

»Levi ali desni, to se dogaja, ko se politika meša v Policijo. Potem bodo pa spet jamrali, ko ne bo preiskanih kaznivih dejanj, ko bodo smrtne prometne nesreče in ko bo povečano število kršitev javnega reda in miru. Deset in več let bo trajalo, da spet pride do profesionalizacije Policije. Kdo kvaliteten bo pa hotel delati v takem sranju,« je Savski komentiral na facebooku in pritrdil očitkom novinarke TV Slovenija, ki je v svojem prispevku uradniškemu svetu očitala sprego s politiko.

Kot je znano, so člani natečajne komisije soglasno sklenili, da Jušić izpolnjuje strokovna merila za generalnega direktorja policije. V komisiji pa so poleg predsednika Andreja Verhovnika Marovška, dolgoletnega uradnika, ki tudi predseduje uradniškemu svetu, odločali tudi dolgoletni policijski sindikalist Radivoj Urošević, profesor na Fakultete za družbene vede dr. Andrej Kohont, namestnik generalnega sekretarja MNZ Marko Rešetič ter kriminolog in profesor na Fakultete za varnostne vede dr. Gorazd Meško.

Foto: facebook - Simon Savski je na FB vnaprej označil imenovanje šefa policije za politično in »sranje«

Na podlagi mnenja natečajne komisije je notranji minister Boštjan Poklukar predlagal vladi Jušića v imenovanje, vlada pa ga je na seji tudi potrdila. Še isti dan je predsednik KPK Šumi v oddaji Odmevi povedal, da so na komisiji uvedli predhodni preizkus, v katerem bodo preverili postopek imenovanja generalnega direktorja policije. V postopku pa bodo preučili tudi pritiske kandidata Boštjana Lindava na člane natečajne komisije, ki jim je pred odločanjem o ustreznosti Jušića preko svojega odvetnika poslal pismo, v njem pa zagrozil s sankcijami, če bodo njegovo prijavo označili za ustrezno.

Toda težava je v tem, da je bil predsednik KPK Šumi dolgoletni sodelavec Lindava, s katerim sta vrsto let skupaj službovala v Policijski upravi Kranj. Poleg tega se poznata tudi s Tatjano Bobnar, ki je kot notranja ministrica želela na vrh policije postaviti Lindava. Z njo se poznata še iz časov, ko je na generalni policijski upravi vodil odbor za integriteto in etiko v policiji. Šumi ni konkretno odgovoril, ali se bo zaradi navedenih razlogov sam izločil iz odločanja v zadevi:»Skladno s prakso na Komisiji bom kot vedno tudi v tem primeru dosledno upošteval vse določbe glede dolžnega ravnanja v primeru, če ali ko bi se pojavile okoliščine, ki bi kazale na nasprotje interesov.«

Na »kontaminiranost« predsednika KPK zaradi osebnega znanstva z Lindavom so opozorili anonimni policisti, ki so pisali Varuhu človekovih pravic Petru Svetini. Poleg tega so pod vprašaj postavili tudi integriteto njegovega namestnika Simona Savskega: »Iz njegovega nedavnega javnega komentiranja o aktualni izvolitvi generalnega direktorja policije na družbenih omrežjih je že podal svoje mnenje o sami izvolitvi GDP. Tudi za njega se sprašujemo, ali je to človek, ki bo lahko kakorkoli objektivno izvedel postopek ugotavljanja kršitve integritete in kodeksov javnih funkcionarjev oz. sledil zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije.«