stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nadškof Zore za Družino: Spovednik naj odloži odvezo, dokler se storilec spolne zlorabe sam ne bo šel prijavit

Deli na:
Nadškof Zore za Družino: Spovednik naj odloži odvezo, dokler se storilec spolne zlorabe sam ne bo šel prijavit

Foto: Bobo

»Pred samo tiskovno konferenco sta se pri meni oglasila dva predstavnika pobude Dovolj.je in povedala, da pripravljajo ustanovitev pobude. Na kakšne način bodo delovali, niso predstavili. Sem jih pa povabil, da sem jih, če bodo imeli imena, dokaze in priče, pripravljen vedno sprejeti in poslušati,« je pogovoru za tednik Družina dejal ljubljanski nadškof Stanislav Zore po vrnitvi iz Rima, kjer se je udeležil srečanja o zaščiti mladoletnih v Cerkvi.

Želi si, da bi se ta pobuda in morda še kakšna usmerijo v prebujanje in osveščanje javnosti glede spolnih zlorab.

V medijih je v teh dneh zaslediti vse več zahtev, da naj vsak sum zlorab v Cerkvi naznani organom pregona. Nadškof Zore je opozoril, da se ljudje dostikrat ne želijo izpostavljati. O »tem, kako daleč bo šla stvar v javnost, odloča žrtev«. Glede dileme, koliko podatkov naj bi objavili potem, ko so preiskovalna dejanja končana, je dejal, da naj bi se objavili, a s potrebnim upoštevanjem želja vpletenih. »V času začetnih preiskav, ko še ni ugotovljena krivda, menim, da še ni potrebno obelodaniti vseh podatkov. Nekaj drugega pa je, ko je nekdo pravnomočno obtožen in obsojen. Pa še takrat se lahko zgodi, da javno linčamo nekoga, ki je po krivici obsojen.«

O spovedni molčečnosti v primerih spolnih zlorab (sam sicer v spovednici še nikoli ni doživel priznanje tega greha) je nadškof Zore dejal, da ko spovednik sliši za to, lahko mirno reče, da bo odvezo odložil, dokler se storilec sam ne bo šel prijavit. »Spoved mora ostati sveta in nedotakljiva.« V intervjuju je izpostavil vzgojo bogoslovcev, skrbnost pri izbiri kandidatov za posvečenje na koncu bogoslovja. Pritrdil je mnenju, da je ravnatelj bogoslovja pomembnejša funkcija celo od škofovske.