sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

Scheffler 23 pm Ekipa24.si

Številka ena na svetu v lisicah! Ne boste ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nadškof Cvikl: Marijino vnebovzetje kaže pot do sprave

Deli na:

Praznik Marijinega vnebovzetja je na Ptujsko Goro in v tamkajšnjo baziliko Marije zavetnice privabil tisoče romarjev in vernikov. Svečano bogoslužje je daroval mariborski nadškof dr. Alojzij Cvikl. V svoji pridigi se je skozi sporočilo Marijinega vnebovzetja dotaknil tudi aktualnih družbenih razmer v Sloveniji.

Da je Veliki šmaren praznik veselja in upanja, je dejal nadškof Cvikl. Marijin praznik nam mora pogled usmeriti v prihodnost, obenem pa nam daje moč, vero in pogum, s katerimi se bomo zmogli soočati z vsakodnevnimi težavami in življenjskimi preizkušnjami. Pri tem je nadškof Cvikl razdvojenost med Slovenci. »Veliko se pri nas govori o pomen narodne sprave,« je dejal nadškof. »To pa pomeni, da priznamo vsak svojo krivdo, da odpustimo drug drugemu in naposled pričnemo pisati nov list zgodovine. Tako več ne bomo brskali po tem, kaj je nekdo slabega storil, temveč iskali to, kaj je v njem  dobrega. Le tako bi  lahko svoja prizadevanja usmerili v skupno dobro nas vseh.« Nadškof Cvikl je prepričan, da je prav sporočilo Marijinega praznika tisto, kar bi nam lahko pokazalo pot do sprave. Zato: »Prav Marijin zgled nam kaže, da ni dobro tisto, ko je  v ospredju sebični »jaz« posameznikov ali interesnih skupin. Sebičnost slej ko prej pripelje v slepo ulico,« je še dejal nadškof Cvikl.

Praznovanje Marijinega vnebovzetja na Ptujski Gori se je pričelo že na predvečer praznika z bogoslužji, procesijo in molitvenim bedenjem. Sicer pa je bilo okoli bazilike Marije zavetnice tako kot se za verski praznik spodobi: stotnija stojnic z nabožnimi predmeti, izdelki umetne obrti, pa tudi za lačne in žejne se je našlo kaj.