Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nadomestni poslanci

Deli na:

Mandatno-volilna komisija je določila kandidate, ki bodo namesto poslancev, imenovanih za ministre, opravljali poslansko funkcijo. Če bo kandidate potrdil tudi DZ, bodo v poslanske klopi sedli Cveta Zalokar Oražem, Anton Anderlič, Andrej Magajna, Alojz Posedel, Silva Črnugelj, Vito Rožej in Miroslav Klun.

Mandatno-volilna komisija je določila kandidate, ki bodo namesto poslancev, imenovanih za ministre, opravljali poslansko funkcijo. Če bo kandidate potrdil tudi DZ, bodo v poslanske klopi sedli Cveta Zalokar Oražem, Anton Anderlič, Andrej Magajna, Alojz Posedel, Silva Črnugelj, Vito Rožej in Miroslav Klun.

Zakon o poslancih določa, da poslanec, ki je bil izvoljen za predsednika vlade ali imenovan za ministra, v času, dokler opravlja to funkcijo, ne more opravljati funkcije poslanca, funkcija pa mu miruje. V tem času opravlja funkcijo poslanca tisti kandidat z iste liste kandidatov, ki bi bil izvoljen, če ne bi bil izvoljen prvi poslanec.

Iz vrst Socialnih demokratov so bili na ministrske funkcije imenovani trije poslanci. Franca Križaniča, ki je postal minister za finance, bo v poslanskih klopeh nadomestil predsednik Krščanskih socialistov Slovenije Andrej Magajna - stranka je namreč na volitvah nastopila na skupni listi s SD. Namesto novega prometnega ministra Patricka Vlačiča pa bo v poslanske klopi sedel predsednik obrtno-podjetniške zbornice Miroslav Klun.

Na mesto šolskega ministra Igorja Lukšiča bi moral sesti dosedanji poslanec SD Milan M. Cvikl. Ker pa je postal generalni sekretar vlade, bo Lukšiča zamenjala nekdanja poslanka Silva Črnugelj.

Za ministre so bili imenovani tudi trije poslanci Zaresa. Namesto predsednika stranke Gregorja Golobiča, ki je postal minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, se bo v državni zbor vrnila Cveta Zalokar Oražem. Novo ministrico za kulturo Majdo Širca bo zamenjal kulturni delavec Vito Rožej, ministra za gospodarstvo Mateja Lahovnika pa bo nadomestil Alojz Posedel, ki je bil poslanec že v minulem mandatu.

Tudi predsednica LDS Katarina Kresal je zapustila poslanske klopi, saj je postala ministrica za notranje zadeve. Glede na volilni izid naj bi jo nadomestil nekdanji direktor Ljubljanske borze Draško Veselinovič, ki pa poslanske funkcije ni sprejel. Zato se bo v parlament vrnil dolgoletni poslanec Anton Anderlič.

Nadomestni poslanec deluje kot "polnovredni" poslanec z vsemi obveznostmi in pravicami. Tako je tudi upravičen do poslanske imunitete in do enoletnega nadomestila za plačo po prenehanju funkcije. V primeru vrnitve prvoizvoljenega poslanca nazaj v državni zbor pa nadomestnemu poslancu preneha njegov mandat.