markacije, lažne-oznake Svet24.si

Zaradi lažnih markacij v smrt zgrmela mlada ...

Nicole, Liam Svet24.si

Rod Stewart bo zopet dedek!

termoelektrarna šoštanj Necenzurirano

Buldožer iz Šoštanja, ki je povozil Slovenijo

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Kaprice predsednice Nataše in prvega gospoda ...

66-2-4-erjavec4 mm Ekipa24.si

Predsednik KZS Matej Erjavec: Razlogi za ...

Foto 3 Revija Stop

Erika Pečnik Ladika: Šolski sistem je tako na ...

zoga rokokmet Ekipa24.si

Celjski klub osupnil javnost, izstopil iz prve ...

Slovenija

Nadaljevanje pogajanj med vlado in sindikati javnega sektorja

Deli na:

Vlada in sindikati javnega sektorja bodo danes nadaljevali pogajanja in poskušali zbližati stališča glede ostrih rezov v plače in druge prejemke javnih uslužbencev, ki jih predlaga vlada. Ti so sicer zajeti v predlog rebalansa proračuna, ki ga je vlada sprejela v četrtek, medtem pa je več kot 20 sindikatov javnega sektorja že napovedalo stavko.

Kako bo potekala stavka, se bodo sindikati še usklajevali. Kot je pojasnil predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj, stavka 18. aprila bo, "če seveda vlada v prihodnjih dneh ne bo bolj razumno pristopila k stvari".

Sindikati javnega sektorja so sicer tokrat stopili skupaj in oblikovali eno pogajalsko skupino. Pričakovati je, da bodo danes imenovali tudi vodjo te skupine ali pa se bodo dogovorili, da bodo pogajanja vodili izmenično.

Predlog rebalansa letošnjega proračuna upošteva sredin pogajalski predlog vlade. Predvideva, da se masa za plače z julijskim izplačilom zniža za 10 odstotkov, hkrati pa se izplača tretja četrtina odprave plačnih nesorazmerij, kar pomeni za okoli osem odstotkov manj za plače javnih uslužbencev.

Vlada je predlagala tudi prilagoditev izplačila regresa za javne uslužbence, da bi tisti z nižjimi plačami dobili celoten ali pa velik del regresa, tisti z visokimi plačami pa zelo majhen del ali pa nič. Izdatki za regres naj bi se tako po predlogu rebalansa zmanjšali za polovico. Predvidene so prilagoditve še pri prevozu na delo in potni stroški.

Sindikati ponujajo, da plače javnim uslužbencem ostanejo zamrznjene do konca leta, kar bi samo po sebi, kot pravijo, prineslo 200 milijonov evrov. V tem času pa bi lahko vlada oblikovala ukrepe, ki bi vodili k racionalizaciji javnega sektorja, a bi bi bili sprejemljivejši za ljudi, pravijo sindikati.