901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nada Cesarec s podporo kolegov zdravnikov za rešetke zapora na Igu

Deli na:
Nada Cesarec s podporo kolegov zdravnikov za rešetke zapora na Igu

Foto: Bobo

Brežiška zdravnica Nada Cesarec, ki je bila obsojena zaradi opustitve zdravniške pomoči, je danes zgodaj popoldne začela prestajati šestmesečno zaporno kazen na Igu. Pred odhodom v zapor je pred novinarji in več kot 50 kolegi zdravniki, ki so ji prišli izreči podporo, izrazila upanje, da bodo odgovorni poskrbeli, da bodo zdravniki razbremenjeni.

Cesarčeva, ki jo je ob prihodu v zapor spremljal mož, je podarila, da so zdravniki tisti, ki se trudijo, da pacientom dajo najboljše, vendar so okoliščine takšne, da prihaja tudi do tega, da morajo v zapor. Odgovorne je zato pozvala, naj storijo vse, da bodo lahko zdravniki delali v normalnih razmerah. Posebej se je zahvalila kolegom zdravnikom, ki so ji pred zapor prišli izrazit podporo, pa tudi svojim pacientom, ki so ji, kot je dejala, ves čas stali ob strani in jo podpirali.

Predsednik sindikata Praktikum Igor Muževič je v izjavi za novinarje opozoril, da vsi dogovori o reševanju sistemskih težav v zdravstvu potekajo prepočasi, to pa predvsem zato, ker se od zdravnikov zahteva, naj omenjene težave rešujejo v svojem prostem času, "namesto, da bi to delal tisti, ki so za to plačani". Kot je dejal, bodo zdaj pritisnili na odgovorne, da bi zakonsko prepovedali vzporedno delati na dveh delovnih mestih. "Ker to je stanje, ki si ga zdravniki nismo izbrali in ki ga ne želimo," je dejal. Ob tem je dodal, da ga ne zanima, kje bodo odgovorni našli denar (gre za okoli 10 milijonov evrov) za dodatne zdravnike.

Kako bodo stopnjevali pritisk, se bodo v sindikatu po besedah Muževiča še dogovorili, poudaril pa je, da so za zavoženo zdravstveno politiko odgovorni tudi tisti, "ki so odločali o pomilostitvi zdravnice". "Vendar je šla v zapor zdravnica, ne pa človek, ki bi tja bolj sodil, to je predsednik republike Borut Pahor," je dejal.


Shoda v podporo zdravnici se je udeležila tudi nekdanja predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Gordana Živčec Kalan, ki je dejala, da je Cesarčeva pred težko preizkušnjo, vendar pri tem ni sama. "Za nas je naša kolegica, ki je pomagala tisočim. Kot tako jo poznamo in spoštujemo in jo imamo radi," je dejala. Glede potrebnih sprememb v zdravstvu pa je povedala, da so jih že večkrat predstavili, "rabimo pa še sogovorce". Sicer pa po njenih besedah zdravniki potrebujejo predvsem, da se jih razbremeni.

Ljubljansko višje sodišče je namreč junija potrdilo sodbo prvostopenjskega sodišča v Brežicah in Cesarčevo pravnomočno obsodilo na šest mesecev zapora zaradi opustitve zdravniške pomoči. Zdravnica je bila na dan dogodka razporejena na dve delovni mesti istočasno - imela je svojo ambulanto, bila pa je tudi dežurna zdravnica za intervencije na terenu.

Na sodišču je pojasnila, da se je ob klicu o poškodovanem delavcu odločila na teren poslati zgolj reševalno vozilo s tehniki, saj je imela v ambulanti prav tako nujen primer. Poškodovanec je pozneje v bolnišnici umrl.

Zagovornik Cesarčeve je v predsednikov urad poslal prošnjo za pomilostitev. Hkrati je sodišče zaprosil, da bi zdravnica namesto zapora opravljala družbeno koristno delo, kar pa je sodišče zavrnilo. Kot so v ponedeljek sporočili iz urada, sta bili za Pahorjevo presojo odločilni negativni mnenji sodišča in tožilstva ter predlog pravosodnega ministrstva.