favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Načrt sanacije Merkurja

Deli na:

Reševanje nakelskega Merkurja obsega številne ukrepe. Poleg izvedbe prisilne poravnave je za nadaljnji obstoj podjetja potrebna racionalizacija, prilagoditev novim tržnim razmeram in odprodaja nepotrebnega premoženja. Podrobnosti razkriva načrt finančnega prestrukturiranja, ki je z začetkom prisilne poravnave postal javen.

Reševanje nakelskega Merkurja obsega številne ukrepe. Poleg izvedbe prisilne poravnave je za nadaljnji obstoj podjetja potrebna racionalizacija, prilagoditev novim tržnim razmeram in odprodaja nepotrebnega premoženja. Podrobnosti razkriva načrt finančnega prestrukturiranja, ki je z začetkom prisilne poravnave postal javen.

Prve hitre ukrepe za sanacijo Merkurja je nova uprava, ki je vodenje podjetja prevzela z julijem letos, že izvedla in bo z njimi letno prihranila 3,2 milijona evrov. To so ukinitev bonitet in povračila stroškov kilometrine, znižanje plač in zmanjšanje voznega parka, števila mobilnih telefonov, stroškov marketinga ter števila dobaviteljev.

Številni ukrepi družbo še čakajo. Med njimi je zmanjšanje števila zaposlenih celotne skupine za skoraj petino. Še najbolj bo zmanjšanje delovnih mest opazno v režiji divizije Merkur, kjer se bo njihovo sedanje število 824 več kot prepolovilo. Za okrog 250 se bo zmanjšalo tudi število ljudi v logistiki in komerciali.

Poslovni ukrepi, ki se jih loteva uprava, vključujejo tudi zmanjšanje števila dobaviteljev z 2200 na 400 in znižanje števila artiklov na zalogi, ki jih je ne bo več niti polovica od sedanjih 144.000. Ob centralizaciji nabave bo podjetje šlo tudi v centralizacijo skladiščenja in posledično zapiranje več skladiščnih zmogljivosti.

Hkrati bo potekala tudi prodaja preostalega poslovno nepotrebnega premoženja, in sicer v letih 2011 in 2012 v skupni višini 31 milijonov evrov, ter prodaja finančnih naložb leta 2012 v višini 59 milijonov evrov. Nekaj teh prodaj, med njimi delnic Gorenjske banke in Save ter Big Banga in družbe Merkur International Beograd, je predvidenih za unovčitev zavarovanj upnikov.

Terjatve, zavarovane z ločitveno pravico, v višini 310 milijonov evrov bodo ob dezinvestiranju v višini 92 milijonov evrov poplačane tudi s plačilom po pogodbah in po reprogramu ter prenosu kar 156 milijonov v vzdržni dolg. 15 milijonov evrov zavarovanih terjatev naj bi pretvorili v lastniški delež po ceni 40 evrov terjatev za eno delnico, medtem ko naj bi preostalih 70 milijonov za pretvorbo prispevali nezavarovani upniki.

Predlog prisilne poravnave upnikom ponuja, da terjatve prenesejo na dolžnika kot stvarni vložek na podlagi povečanja osnovnega kapitala, in sicer bi za vsakih 57,50 evra terjatev dobili eno delnico. Druga možnost za navadne upnike je, da pristanejo na zmanjšanje in odložitev svojih terjatev na 60-odstotno plačilo v petinskih deležih do leta 2015. Tako bi Merkur 305 milijonov evrov navadnih terjatev poplačal brez obresti in v višini 183 milijonov evrov.

Skupaj imajo upniki Merkurja 739 milijonov evrov terjatev, od tega je za 376 milijonov evrov navadnih terjatev, zavarovanih pa za 330 milijonov. Poleg tega je še za 28 milijonov izločitvenih in za pet milijonov evrov prednostnih terjatev. Slednje vključujejo zlasti terjatve zaposlenih, ki so bile v večji meri že poravnane, tudi preostanek pa bo poplačan iz poslovanja. Večinoma obsega prodane darilne bone in darilne kartice fizičnim osebam.

Da bi prisilna poravnava uspela, se mora z njo strinjati 60 odstotkov navadnih upnikov, hkrati pa mora uprava doseči tudi dogovor z ločitvenimi upniki. Uprava ob tem ocenjuje, da obstaja več kot 50-odstotna verjetnost za uspeh finančne reorganizacije Merkurja pod pogoji dokapitalizacije oziroma konverzije terjatev in posojil s strani bank.

V primeru stečaja bi bilo plačilo upnikov bistveno nižje, ker bi bila vrednost premoženja nižja zaradi nastalih stroškov prodaje in likvidacije. Stečajna masa bi bila ocenjena na 385 milijonov evrov, upniki pa bi bili poplačani 26-odstotno, medtem ko bodo v prisilni poravnavi vključno s potencialnimi obveznostmi iz danih poroštev, jamstev in z rezervacijami za tožbe poplačani 62-odstotno, brez konverzij navadnih terjatev pa 53-odstotno.

Da bi Merkur uresničil ambiciozni načrt prisilne poravnave, bo potreboval dodatna posojila v višini 66 milijonov evrov. Za potrebe zagona poslovanje je družba predvidela 40 milijonov evrov posojila, ki bo predmet dogovora z bankami, agent sindiciranega kredita pa je Nova Ljubljanska banka.

Merkur tudi v prihodnje načrtuje investicije, ki naj bi letno obsegale po dva milijona evrov. V bodoče naj bi se teža maloprodaje, ki je tudi trenutno najbolj profitabilni del Merkurja, v Sloveniji še povečevala, medtem ko bodo precej neprofitibilnih centrov predvsem v tujini zaprli. Sočasno bodo izkoriščali nove tržne priložnosti in odpirali površine na novih lokacijah, vendar izključno s klasičnim najemom.

Projekcije poslovanja kažejo, da bi Merkurjeva prodaja do leta 2015 dosegla 548 milijonov evrov, medtem ko bo letos glede na ocene znašala le 360 milijonov evrov. Glavni lanski in letošnji padec je bil v veleprodaji ter je posledica slabih gospodarskih razmer in nekonkurenčnih cen, kar izvira iz prevelike zadolženosti.

Cilj sanacije je dolgoročno uspešno poslovanje, ki temelji na nizu poslovnih ukrepov, zagotavljanju likvidnosti in na vzdržni finančni strukturi. Prav takšen cilj in podobne ukrepe predvideva tudi Merkurjeva metalurška družba Mersteel, za katero je bil minuli teden prav tako oklican začetek prisilne poravnave.

Mersteelov načrt finančnega prestrukturiranja predvideva 30-odstotno poplačilo navadnih upnikov, ki jih je glede na načrt za 92 milijonov evrov. Sanacijske ukrepe pa je Mersteel že sprožil in kot prvi v skupini Merkur izvedel program presežnih delavcev. Po izvedbi vseh ukrepov naj bi Mersteel, ki je minulo leto končal z 69 milijoni evrov izgube, močno dvignil prihodke in zmanjšal stroške ter leta 2014 posloval že s 3,8 milijona evrov dobička.