Revija Reporter
Slovenija

Sprožen stečaj Adrie, upniki imajo tri mesece časa, da prijavijo svoje terjatve

STA

2. okt. 2019 12:19 Osveženo: 12:53 / 02. 10. 2019

Deli na:

Kranjsko okrožno sodišče je danes začelo stečajni postopek Adrie Ariways, potem ko je vodstvo družbe zaradi insolvenčnosti to predlagalo v ponedeljek. Stečaj bo vodil upravitelj Janez Pustatičnik, upniki letalskega prevoznika pa imajo tri mesece časa, da prijavijo svoje terjatve in izločitvene pravice v stečajnem postopku.

Zadnji dan roka za prijavo terjatev ter ločitvenih in izločitvenih pravic v stečajnem postopku je 3. januar 2020, je razvidno iz današnje objave Okrožnega sodišča v Kranju na spletni strani Ajpesa.

Upniki morajo prijavo terjatve osebno vložiti na sodišče ali jih poslati preko pošte, priložiti morajo tudi morebitne listinske dokaze. Sklep o začetku stečajnega postopka še ni pravnomočen, pritožba nanj pa je mogoča v 15 dneh.

Vodstvo Adrie Airways je v ponedeljek sporočilo, da morajo zaradi insolventnosti družbe in v skladu z zakonskimi določbam zaradi položaja, v kakršnem se je Adria znašla, predlagati stečaj podjetja.

Letalska družba, ki jo je država leta 2016 prodala neznanemu nemškemu finančnemu skladu 4K, se je že dalj časa soočala s finančnimi težavami. Te so se po prevzemu še poglobile, čeprav so novi lastniki napovedovali rast, več dokapitalizacij in novega strateškega partnerja.

Adria je na koncu ostala brez vseh lastnih letal, več najetih so ji v zadnjih tednih zasegle lizinške hiše zaradi neplačanih dolgov.

Prav tako je družba, ki ima 558 zaposlenih, dolžna del avgustovskih plač, za september naj jim ne bi plačali socialnih prispevkov. Zaposleni bodo v stečaju sicer prednostno poplačani.

Ker letalski prevoznik ni imel več zagotovljenega dostopa do svežega denarja, ki ga je potreboval za nadaljevanje letalskih operacij, je prejšnji ponedeljek, takrat še začasno, odpovedal vse lete, razen tistih iz Ljubljane v Frankfurt in nazaj. Nato je družba še teden dni čakala na morebitno državno pomoč in obljubljala, da bo kmalu spet vzletela, vendar pa je v začetku tedna postalo jasno, da se to ne bo zgodilo.

Svež kapital je bil sicer pogoj, da bi Adria Airways pri javni agenciji za nadzor civilnega letalstva ohranila operativno licenco, ki je pogoj za opravljanje komercialnih dejavnosti v letalstvu. Direktor agencije Rok Marolt je prejšnji teden poudaril, da agencija ne bo več pristajala na dokapitalizacije z raznimi manevri pripojitev družb, prenosov blagovnih znamk in podobno. Po ponedeljkovi vložitvi predloga za stečaj in odpovedi vseh letov, je agencija Adrii Airways nemudoma odvzela omenjeno licenco.

Vodstvo Adrie Airways je od spomladi za finančno pomoč večkrat zaprosilo državo - potrebovali naj bi približno štiri milijone evrov - s katero naj bi prebrodili največje težave, poplačali najem letal in preživeli. K temu so pozivali tudi zaposleni, ki so poudarjali, da niso krivi za slabo vodenje družbe.

Vendar pa sta predsednik vlade Marjan Šarec in gospodarski minister Zdravko Počivalšek večkrat poudarila, da Adria pod obstoječim lastnikom ne bo dobila tudi evra državne pomoči, saj sta prepričana, da so za propad letalskega prevoznika krivi prav neodgovorni lastniki.

Država bi imela sicer le malo možnosti za pomoč družbi, saj ji zaradi pravil Evropske komisije o državnih pomočeh še nekaj časa ne bi mogla pomagati s finančno injekcijo. Poleg tega bi družba potrebovala precej več kot štiri milijone evrov, da bi lahko nadaljevala z letenjem.

Počivalšek je zato v ponedeljek ocenil, da je edini možen scenarij za Adrio Airways stečaj, vlada pa zdaj preučuje dve možnosti: subvencioniranje nekaterih linij ali ustanovitev novega nacionalnega prevoznika.

Zadnji let je Adria Airways opravila v nedeljo, ko je iz Pariza pripeljala slovensko odbojkarsko reprezentanco, ki je na evropskem prvenstvu osvojila srebrno medaljo. Stroške leta je sicer krila potovalna agencija Palma, zaposleni Adrie pa so čarterski polet z letalom CRJ900 izvedli brezplačno.