zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Na cestah za 15 milijonov evrov škode

Deli na:

Po prvih podatkih bo trajna odprava posledic zaradi poplav nastale škode na cestah stala 15 milijonov evrov, ugotavljajo na državni direkciji za ceste. Za natančne ocene škode je sicer še prezgodaj. Mnoge ceste in predeli so tudi še vedno nedostopni.

Po prvih podatkih bo trajna odprava posledic zaradi poplav nastale škode na cestah stala 15 milijonov evrov, ugotavljajo na državni direkciji za ceste. Za natančne ocene škode je sicer še prezgodaj. Mnoge ceste in predeli so tudi še vedno nedostopni.

Nadzorniki Direkcije RS za ceste so že od petka na terenu, kjer skupaj z vodji koncesionarjev usklajujejo delo in zbirajo podatke o povzročeni škodi. "Trenutno je škodo zelo natančno težko oceniti, saj do nekaterih delov porušenih cest ta trenutek niti ni možno priti," pojasnjujejo na direkciji. Trenutno pa stroške vzpostavitve prevoznosti ocenjujejo na sedem milijonov evrov, stroške za trajno odpravo posledic pa na 15 milijonov evrov.

Na direkciji pojasnjujejo, da so ob nastopu škode vsi pogodbeniki nemudoma pristopili k izvajanju potrebnih ukrepov. Poškodovana mesta so zavarovali, na mestih, kjer promet ni bil več mogoč ali bi odprtje takega dela ceste pomenila nevarnost za udeležence, pa so postavili zapore. Vodotoki so sicer na nekaterih mestih že začeli trgati cestno telo. V Dragonji je na primer odneslo 120 metrov, na območju Predmeje pa 600 metrov ceste.


Več odsekov cest, ki so bili zaprti med intervencijo, ostaja zaprtih, pravijo na direkciji. Tam, kjer so bile ceste samo poplavljene, bodo zapore odstranjene takoj, ko ne bo več nevarnosti. Kjer so deli cest odtrgani, pa bodo pristopili k takojšnji sanaciji na način, da bo zagotovljena vsaj zasilna prevoznost, kjer bo to mogoče. Na nekaterih delih takih cest se ta dela že izvajajo.

Poseben problem pa predstavljajo tisti odseki cest, ki jih ogrožajo zemeljski plazovi, zaradi česar je nevarnost na prvi pogled zelo težko oceniti. Med takšnimi je na primer plaz na cesti Logatec - Žiri v obsegu 10.000 kubičnih metrov. "Na vse te lokacije so ali še bodo poslani geologi in geomehaniki in kjer je možno, bodo vzpostavljeni obvozi," še pravijo na direkciji.