kozorog Dobra karma

12 astroloških znakov in rastline, ki jim ...

natalija-zubačjova, irina Svet24.si

FOTO: Mačeha mučila 7-letno pastorko. Ne zna ...

janez jansa bobo Reporter.si

Janševa vojna s tiskanimi mediji: kihanje v ...

koronavirus, covid-19, testiranje, test Svet24.si

Včeraj potrdili dve okužbi: v primeru ...

07651X6465 Necenzurirano

Balkanski posli Telekoma brez sankcij za odgovorne...

14_1000x1000 Odkrito.si

Tako je videti zabava, ko Ceca postane babica!

Lara Kadis (1) Njena.si

Leta 2018 je navdušila na Emi, potem pa izginila

Slovenija

Monika Kokalj Kočevar o prisilno mobiliziranih v nemško vojsko

Deli na:
Monika Kokalj Kočevar o prisilno mobiliziranih v nemško vojsko

Monika Kokalj Kočevar - Foto: Primož Lavre

Pogovarjali smo z muzejsko svetnico dr. Moniko Kokalj Kočevar iz Muzej novejše zgodovine Slovenije, soavtorico razstave Po sili vojak II. Upa, da jim bo uspelo skupaj s kolegi iz dežel, kjer je bila med drugo svetovno vojno tudi prisilna mobilizacija, pridobiti kakšen evropski projekt.

Krajevni ljudski odbori so sicer po vojni sestavljali sezname mobilizirancev, a jih ni našla skoraj v nobenem arhivu. Edina logična pot jo je vodila v Nemčijo – in od tam naprej. Kajpada tudi po terenu.  

Pet let je hodila v berlinske arhive, predvsem arhiv Deutsche Dienstelle (WASt), to je službo za obveščanje sorodnikov pripadnikov Wehrmachta. Uspelo ji je pripraviti seznam čez 11.000 mobiliziranih Gorenjcev. Pojasnila je, zakaj to še ni končna številka.


Na Koroškem seznam vpoklicanih pripravlja dr. Marjan Linasi. Za Štajersko ugotavljanje poimenskega števila vpoklicanih ostaja še odprta naloga. Preučevanja so omejena na lokalna okolja, zaenkrat ni nikogar, ki bi se lotil preučevanja prisilne mobilizacije na Štajerskem kot celote.  

Slovenska država se je mobiliziranim pozno (leta 2010) oddolžila z rento, ne pa invalidnino, invalidi nemške vojske ne uživajo statusa vojnih invalidov. Ostali so brez pravic, posebno težko je bilo za okoli 16.000 težkih vojnih invalidov brez urejenega statusa vojnega invalida. Kolikim in kako je po letu 1954 le uspelo v Nemčiji uveljaviti t. i. delno preskrbo?

VSE TO IN ŠE VEČ V INTERVJUJU Z MONIKO KOKALJ KOČEVAR V TISKANEM REPORTERJU IN TRAFIKI24

loading...
Loading...