GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

MOL proti referendumu

Deli na:

Ljubljanski župan Zoran Janković je danes dejal, da mestni svetnik Mihael Jarc vlogo za pobudo volivcem za vložitev zahteve za razpis referenduma o delih prostorskega akta za gradnjo džamije ter zahtevo za razpis referenduma ni v celoti dopolnil. "Kar pomeni, da ne dobi soglasja za zbiranje teh 11.000 potrebnih podpisov za referendum," je dodal.

Ljubljanski župan Zoran Janković je danes dejal, da mestni svetnik Mihael Jarc vlogo za pobudo volivcem za vložitev zahteve za razpis referenduma o delih prostorskega akta za gradnjo džamije ter zahtevo za razpis referenduma ni v celoti dopolnil. "Kar pomeni, da ne dobi soglasja za zbiranje teh 11.000 potrebnih podpisov za referendum," je dodal.

Janković je na novinarski konferenci dejal, da so Jarca 16. decembra pozvali, naj zaradi štirih neskladij s statutom mestne občine Ljubljana (MOL) svojo vlogo dopolni. "Dopolnil je dve, dve pa ne," je pojasnil župan in dodal, da glede "na navedeno ugotavljam, da se v skladu s četrtim odstavkom 71. člena statuta MOL šteje, da pobuda ni bila vložena". Po njegovih besedah to pomeni, da Jarc tudi ne dobi soglasja za zbiranje 11.000 potrebnih podpisov za referendum.

Janković je pojasnil, da je Jarc v dopolnitvi vloge pravilno citiral splošni akt. Prav tako je dopolnil vlogo z navajanjem resnične vsebine akta, je dodal. Po županovih besedah pa Jarc ni dopolnil pobude v drugih dveh alinejah: da je pobuda v nasprotju s 43. členom zakona o obliki in načinu priprave občinskega prostorskega načrta in da je referendumsko vprašanje v nasprotju s prvim odstavkom 71. člena statuta MOL, ki pravi, da mora pobuda izražati jasno vprašanje o splošnem aktu.

Kot je pojasnil ljubljanski župan, ima sedaj Jarc možnost, da se pritoži na upravno sodišče RS. Janković upa, da Jarc vlogo namenoma ni pravilno dopolnil in bo tako končal "neumnost, ki jo je začel". Če pa vloge ni dopolnil nenamenoma, pa to pove, "da res na ve, kaj hoče," je dodal župan.

Janković je svoje prioritete v letu 2009 strnil v tri ključne točke. Prva prioriteta je, da bi vsi plani na področju t.i. mehkih vrednot, "ki so pravi in upravičeni, dobili potreben denar," je dejal in zatrdil, da bodo to v rebalansu za leto 2009 tudi zagotavljali.

"Druga točka je nadaljevanje projektov, ne samo teh 22," je povedal in dodal, da je tretja točka dogovor z vlado glede denarja. Zatrdil je, da bo dal del tega denarja v sklad za neprofitna stanovanja, del pa porabil za gradnjo infrastrukture. Povedal je tudi, da je od 22 projektov končanih osem, štirje so v zamudi, vsi projekti pa že potekajo. "Nobeden od projektov ni ustavljen," je zatrdil.

Janković meni, da bo ta mandat "prepoznaven po stadionu na Stožicah in džamiji". Ob tem je povedal, da ima stadion že pravnomočno okoljevarstveno poročilo in da pričakuje, da bodo konec januarja že imeli gradbeno dovoljenje. Po Jankovićevih besedah se bodo februarja "videli že prvi betoni".

Načelnica oddelka za zdravje in socialno varstvo na MOL Tilka Klančar pa je na novinarski konferenci predstavila prvo publikacijo iz serije Ljubljana - zdravo mesto z naslovom Zdravo staranje - Izziv za Mestno občino Ljubljana. Kot je dejala, Ljubljana že 20 let sodeluje v gibanju zdravih mest. Po njenih besedah je bila Ljubljana v obdobju 2003-2008 vključena v četrto fazo projekta zdravih mest.

Pri tem je Klančarjeva zlasti opozorila na problem staranja prebivalstva. Po njenih besedah je v Ljubljani okoli 46.000 prebivalcev starejših od 65 let, kar znaša okoli 17,5 odstotka vseh Ljubljančanov. Klančerjeva je pojasnila, da MOL že izvaja projekte, ki naj bi olajšali življenje starejših občanov.