Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

»Modri« Danilo Türk in mladina pod praporom partizanstva

Deli na:

Predsednik države Danilo Türk naj povabi "krog uglednih ljudi", ki naj odkrito povedo svoja mnenja glede časa, "ko je narod v krizi", pravi Janez Stanovnik. Predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB je na slavnostni seji glavnega odbora zveze dejal, da bi to obrodilo sadove, saj je prepričan "v modrost predsednika republike".

Predsednik države Danilo Türk naj povabi "krog uglednih ljudi", ki naj odkrito povedo svoja mnenja glede časa, "ko je narod v krizi", pravi Janez Stanovnik. Predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB je na slavnostni seji glavnega odbora zveze dejal, da bi to obrodilo sadove, saj je prepričan "v modrost predsednika republike".

Predsednik republike, ki je po Stanovnikovih besedah institucija suverenosti države, namreč še vedno uživa splošni narodni ugled, je dejal predsednik zveze borcev. Rešitev Stanovnik vidi tudi v mladih. Mlade je pozval, naj stopijo pod prapor partizanstva, "ki je že enkrat rešilo domovino, pa jo bo še enkrat". Kot je dejal, "so njegovi dnevi šteti", zato nima nikakršnih ambicij, temveč le željo, da bi bilo v Sloveniji bolje. Sam namreč "ne more razumeti, da si nekdo drzne igrati svojo politično igro z interesi države".

Po seji je dejal, da kar se danes dogaja na političnem prizorišču, je "zunaj ljudske pameti", zveza borcev kot civilnodružbena organizacija lahko pozove le, "da uporabljajo pamet". Kot je dejal, vsakodnevne politične dogodke spremlja z žalostjo, saj da je trenutno dogajanje "umiranje pri živem telesu," ko drsimo v dezintegracijo in si ljudje dovolijo napadati osnovne elemente države. Ob tem je poudaril, da on ne poziva k predčasnim volitvam in političnim zamenjavam.

Stanovnik je v svojem govoru še dejal, da je za Slovenijo med drugo svetovno vojno padlo 35.000 vojakov, torej prav toliko, kot jih je preživelo. Zato je bil po njegovem mnenju krvav davek, ki se ga je za lastno državo plačalo v času narodnoosvobodilnega boja in osamosvojitvene vojne, strahoten, zaradi česar imamo do njiju svojo obvezo.

Po njegovih besedah so Slovenci z ustanovitvijo Osvobodilne fronte (OF) iz objekta zgodovine postali subjekt lastne usode, OF pa je bila posledica spontane naravne "erupcije patriotizma". V ta upor se je šlo brez ideološke ali kakšne drugačne opredelitve, je zatrdil, saj da so vanj vstopili predstavniki vseh osnovnih svetovnonazorskih pogledov, OF pa je gradila slovensko državnost. Tukaj je poudaril, da ni OF tista, ki je sprožila upor, temveč je to storil okupator z okupacijo.

Ministrica za obrambo Ljubica Jelušič verjame, da je 27. april, torej obletnica ustanovitve OF, skupen praznik in čas, v katerega lahko skupaj verjamemo. Prepričana je, da se je treba ponovno pogovoriti, kaj pomeni imeti svojo domovino in svobodo ter na tej podlagi ponovno graditi prihodnost. Ob tem je dodala, da moramo svoje prednike in njihov boj za svobodo neizmerno spoštovati.

Na slovesnost je bil tudi ljubljanski župan Zoran Jankovič, ki je sedanjo politično situacijo označil kot slabo. Kot je dejal po seji, se je Slovenija ujela v past političnih in strankarskih preigravanj, zato mora priti do sprememb. Hkrati je izpostavil, da on od opozicije še ni slišal nobene rešitve, kako iz te politične krize.

Na slavnostni seji so podelili tudi dve listni zveze za leto 2011, prejela sta ju zgodovinarja Jože Pirjevec in Božo Repe. Zlate plakete so šle v roke garde Slovenske vojske Ljubljana, osnovni šoli Vide Pregerc in Ljubljane ter desetim posameznikom.