sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

Scheffler 23 pm Ekipa24.si

Številka ena na svetu v lisicah! Ne boste ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Močno deževje povzročilo težave predvsem na vzhodu države

Deli na:
Močno deževje povzročilo težave predvsem na vzhodu države

Foto: Bobo

Močno deževje, ki je prešlo državo, je povzročilo poplave meteornih vod ter porast in poplavljanje rek in potokov. Zaradi razmočenosti terena se je sprožilo tudi nekaj zemeljskih plazov. Najhuje je bilo v občinah Krško, Šentjernej, Črnomelj, Škocjan, Laško, Kozje in Slovenska Bistrica, so sporočili z uprave za zaščito in reševanje.

Čeprav so padavine preko noči oslabele, pa nekatere reke še naraščajo, tako da nevarnost poplav še ni minila, so sporočili z Uprave RS za zaščito in reševanje. Gasilci so preko celega dneva in ponoči črpali vodo iz poplavljenih objektov, postavljali protipoplavne vreče in čistili odtoke.

Reka Krka po podatkih agencije za okolje v spodnjem toku poplavlja v širšem obsegu, naraščanje se počasi umirja. Pretok reke Krke v Podbočju trenutno znaša 370 kubičnih metrov na sekundo. Predvidoma danes sredi dneva se bo ustalil pri vrednosti okoli 380 kubičnih metrov na sekundo. Krka v zgornjem toku in njeni pritoki že postopno upadajo.

V spodnjem toku še počasi narašča reka Sotla, poplavljene površine na tem območju se bodo še nekoliko povečale. Razlivajo se tudi reke Kolpa, Dravinja in Lahinja, ki pa že počasi upadajo.

Poplavlja tudi reka Ljubljanica na Ljubljanskem barju v manjšem obsegu. Kraška polja na Notranjskem in Dolenjskem bodo v prihodnjih dneh ojezerjena, na ravninskih predelih Pomurja in Podravja lahko zastaja voda.

Danes lahko v večjem delu države, predvsem na zahodu, ob močnejših krajevnih padavinah ponovno hitro narastejo manjši vodotoki.