pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

MNZ se že seli na Litostrojsko, kamor gre tudi NPU

Deli na:
MNZ se že seli na Litostrojsko, kamor gre tudi NPU

Foto: Bobo

Uslužbenci ministrstva za notranje zadeve (MNZ) so začeli s selitvijo v nove prostore na Litostrojski cesti v Ljubljani. Ministrstvo ni najelo celotne stavbe v lasti državnega podjetja DSU, temveč 22.253 kvadratnih metrov prostorov, je v današnji izjavi za javnost pojasnil minister Vinko Gorenak, ki točnega stroška najema sicer še ne pozna.

Gorenak, ki je izjavo dal pred na novo najeto stavbo, je dejal, da so v zaključni fazi tistega, kar so napovedovali spomladi. Hkrati mu je žal, da se selitev ni zgodila že lani. Pogodbo za najem stavbe na Dimičevi so odpovedali že konec marca, odpovedni rok pa je šest mesecev, je povedal Gorenak, zato kakšnih zapletov glede te pogodbe ne pričakuje.

V stavbi po Gorenakovih besedah ostajata še dve drugi državni službi, zato na Litostrojsko niso mogli preselite vsega, kar je predvideval notranji minister v prvi Janševi vladi Dragutin Mate. Zato bo ministrstvo zadržalo stavbo na Štefanovi ulici v središču glavnega mesta, je še povedal Gorenak in dodal, da je večina zaposlenih na MNZ zadovoljna, ker po toliko letih prihajajo v nove prostore.

Iz osmih najetih lokacij po Ljubljani bodo na Litostrojsko preselili 639 uslužbencev. Gorenak je izpostavil, da je teh osem lokacij v lasti zasebnikov, stavba na Litostrojski pa je v lasti državnega podjetja, zato bo v tem primeru država tako rekoč plačevala državi, je pojasnil.

Uslužbenci Nacionalnega preiskovalnega urada, teh je po ministrovih besedah 275, so se z Dimičeve začeli seliti v četrtek, zanje pa je v novih prostorih predvidenih 10.451 kvadratnih metrov površin. Prva faza selitve bo po ocenah ministra končana čez teden dni, druga faza pa konec novembra. Po prvi fazi selitve bodo na ogled novih prostorov tudi povabili novinarje, fotografe in snemalce.



Gorenak je v današnji izjavi tudi ponovil stališče, da so bili prostori na Dimičevi predragi. Kljub adaptacijam in vsemu ostalemu, kar bo treba v novih prostorih urediti, pa bo cena najema nove stavbe po ministrovih navedbah nižja.

Dodatnih pogodb namreč še niso podpisali, je pojasnil minister, temveč so le "vstopili" v pogodbe, ki jih je pred tem imelo (nekdanje) ministrstvo za okolje in prostor. Tako danes tudi ni vedel, koliko bo znašala cena najema na kvadratni meter, a je zagotovil, da bo cena nižja kot tista na Dimičevi, številke bo predstavil po končani prvi fazi selitve. Dodal je tudi, da se bodo stroški dodatnega pohištva, ki so ga morali kupiti za nove prostore, štel v najemnino.

Novinarje je danes zanimalo, ali bo stavba, kamor se selijo, sčasoma prišla v državno last. Minister je odgovoril, da to vprašanje "pravzaprav sploh ni pomembna zadeva", saj dokler je DSU v državni lasti, pomeni plačilo najemnine pretakanje "iz levega v desni žep" države.

Je pa minister ob tem poudaril, da selitev izvajajo z lastnimi silami in na tem področju ne bo dodatnih stroškov. V februarskem pogovoru za STA je sicer minister ocenil, da bi selitev stala okoli 30.000 evrov, danes pa je dodal, da končna številka ne bo bistveno odstopala od te ocene.