Revija Reporter
Slovenija

Mladina, Delo in Pop TV spet v prvih bojnih linijah proti Janši

28. avg. 2010 6:59 Osveženo: 10:01 / 09. 8. 2017

Deli na:

Poslanka Zaresa Cveta Zalokar Oražem Janeza Janšo zaradi vložene obtožnice v aferi Patria poziva k odstopu, predsednik Zbora za republiko Gregor Virant pa pravi, da je obtožnica proti Janši »dimna bomba, ki se bo razkadila po lokalnih volitvah, bo pa vplivala na izid, tako kot 'veliki pok' pred državnozborskimi volitvami«. V prvih bojnih linijah v medijskopropagandni vojni so tudi tokrat Mladina, Delo in Pop TV.

Poslanka Zaresa Cveta Zalokar Oražem Janeza Janšo zaradi vložene obtožnice v aferi Patria poziva k odstopu, predsednik Zbora za republiko Gregor Virant pa pravi, da je obtožnica proti Janši »dimna bomba, ki se bo razkadila po lokalnih volitvah, bo pa vplivala na izid, tako kot 'veliki pok' pred državnozborskimi volitvami«. V prvih bojnih linijah v medijskopropagandni vojni so tudi tokrat Mladina, Delo in Pop TV.

Po doslej znanih informacijah obtožni predlog proti nekdanjemu predsedniku vlade Janezu Janši v zadevi Patria temelji na posrednih dokazih. Bojan Dobovšek, prodekan Fakultete za varnostne vede pojasnjuje, da posredni dokazi v kazenskem postopku načeloma ne zadoščajo. »Pa ne gre za to, da bi bilo samopri nas tako. Države Evropske unije imajo zelo malo primerov, ko bi bili samo na podlagi posrednih dokazov sodni postopki uspešno končani. Gre namreč za to, da če sodišče ugotavlja dejstva na podlagi posrednih dokazov – indicev, ko iz znanega dejstva sklepa o resničnosti drugega dejstva, bo izdalo obsodilno sodbo le, če gre za takšen niz nedvoumno ugotovljenih indicev, ki so med seboj trdno in logično povezani ter se tako dopolnjujejo, da tvorijo zaprt krog, in je na podlagi njih mogoče z gotovostjo sklepati, da je obtoženec storil kaznivo dejanje.« Povedano drugače: »Če obtožni predlog oziroma obtožnica temelji na posrednih dokazih, morajo biti ti povsem skladni, tako da tvorijo sklenjen krog,« pravi za sobotno Delo Bojan Dobovšek.


Posredni dokazi pa seveda povsem zadoščajo političnim tekmecem Janeza Janše. »Vložena obtožnica je tista točka, na kateri bi moral politik razmisliti o odstopu,« pravi Cveta Zalokar Oražem iz Zaresa. V LDS, tako Tone Anderlič, ne poznajo podrobnosti obtožnice zoper predsednika SDS, zadovoljni pa so, da so se, glede na informacije medijev, stvari začele razpletati. Upajo, da bomo v sodnem postopku prišli do odgovorov na vsa vprašanja, ki se zastavljajo že vse od razpisa in sklepanja pogodbe za nakup oklepnikov 8 x 8.
»Odziv predsednika največje opozicijske stranke je bil pričakovan in nas ne preseneča. Kadarkoli so dogodki zanj neugodni se brani z blatenjem drugih namesto, da bi javnosti pojasnil kakšno vlogo je pri omenjenem poslu imel. Šlo je za posel »stoletja«, ki ga je izpeljala slovenska država in verjamemo, da ne brez vednosti in odgovornosti predsednika takratne vlade. Tako kot številni drugi osumljenci kaznivih dejanj se je tudi sam zatekel k obtoževanju organov pregona. Napad na tožilstvo, kot si ga je privoščil Janez Janša je za nas nesprejemljiv, še posebej, ker je sam še ne dolgo nazaj krčevito protestiral proti domnevnim političnim pritiskom na tožilstvo. Pričakujemo, da bo generalna državna tožilka Barbara Brezigar zaščitila tožilsko organizacijo pred tovrstnimi napadi in žaljivimi obdolžitvami,« je izjavil Tone Anderlič.


Politični analitik in publicist dr. Boštjan M. Turk pa meni, da je afera Patria pokazala, da gre za sprepletenost tožilsko-novinarske volje, ki se je poenotila pred dvems letoma v poskusu diskreditacije državljana J. »V dveh letih je državljan J postal državljan n (poljubna količina osebkov, ki naj bi prejemali rento), ker pa se je kriza Pahorjeve vlade nad državljane razpasla huje kot še takšno  neurje s točo, je v tem tednu tožilka Zobec Hrastarjeva v Mladini objavila »izsledke« svojih raziskav. V Franciji, Švici ali ZDA bi ji zaradi takšnega postopka (postopanja) nemudoma odvzeli licenco. Tožilka pa očitno preusmerja tok pozornosti na »druga dejstva«: da živimo tako slabo (in bomo živeli še slabše, že ob novem letu), je kriva Patria, oziroma državljan J. iz Berglundove pokrajine pravljic. Kaj nam pa morejo je bil naslov enega od naših zadnjih člankov. In Zobec Hrastarjevi?«

Afera Patria je po mnenju dr. Boštjana M. Turka nastala, ker prejšnja afera Sova ni dobila dovolj zagonske moči. »Protagonisti so enaki: afera Sova je nastajala v skrbni koprodukciji Dnevnika, Društvo novinarjev Slovenije je poskrbelo za optimalno distribucijo »resnice«, agencija Pristop pa je napravila vse, da je »afera« dobila pravilen medijski pospešek.« Zato, tako dr. Boštjan M. Turk, »ne kupuj časopisov Dnevnik, Delo, Večer, ne glej Tomaža Peroviča mišje igre z resnico vsak večer na Pop TV.«