908475_154-hitra_cesta_rebrnice Svet24.si

»Dvajset let sem prevoznik, a česa takega še ...

nevihta, obala, izola Svet24.si

Na jadranski obali bo zavladala močna burja, ...

rt konj smokvica vela rogoznica Necenzurirano

Našli smo lastnika jahte, ki jo je potopil pijani...

marjan podobnik-SASO RADEJ006 Reporter.si

Podobniku so grozili z likvidacijo: »Vredni ste ...

Jaka Bijol Ekipa24.si

Ooooo Jaka Bijol ... Morda bo tale napev grmel s ...

brajde1 Njena.si

Ozadje istrske pesmi Brajde, ki je prevzela ...

roglic Ekipa24.si

Roglič z zlomljenim vretencem, iz Nemčije pa ...

Slovenija

Mitja Meršol - od udbovca do poslanca

Deli na:

"Upam, da nisem sumljiv," je v poročilu šefom v Ljubljani leta 1971 zapisal Lingvist, tajni sodelavec Službe državne varnosti iz Londona. Šlo naj bi za tedanjega BBC-jevega novinarja Mitjo Meršola, je poročala Pop TV. Meršol je bil vrsto let tudi novinar in urednik Dela, danes pa je poslanec Pozitivne Slovenije.

V sedemdesetetih je obveščevalna služba Lingvistu naložila spremljanje politične emigracije zaposlenih na BBC ter še posebej Ljuba Sirca in njegove povezave z Vinkom Levstikom. V svojih poročili je pisal o srečanjih emigratov in duhovščine, pa o zasebnem življenju sodelavcev BBC. Beograjska novinarka, ki se je v Veliki Britaniji sestala z emigranti, je bila po vrnitvi domov zaslišana, potem ko je Meršol njeno srečanje razkril SDV.

Televizija se sklicuje na javno dostopne dokumente v Arhivu Slovenije, v katerih je Meršol označen s tajnim imenom Lingvist. Njegovo identiteto je razkrila napaka SDV, ki je v prvem dokumentu iz leta 1971 zabeležila, da bo Lingvist postal referent kulturne rubrike BBC, v drugem dokumentu pa, da je delo referenta leta 1971 prevzel Mitja Meršol. Skupaj je Lingvist za SDV delal 14 let, vsaj do leta 1984.

Meršol je za Pop TV izjavil, da svoje vloge v tem času ne želi javno pojasnjevati, trdi tudi, da številne navedbe v dokumentih ne držijo.

Požareport je že februarja pisal, da je s SDV sodeloval tudi predsednik društva slovenskih pisateljev Veno Taufer. Služba državne varnosti oz. Udba mu je priskrbela službo slovenskega poročevalca pri britanskem radiu BBC. To sodelovanje (Tauferjevo tajno ime naj bi bilo Filozof) po poročanju Požarreporta dokazujejo dokumenti v Arhivu Slovenije. Taufer, katerega tajno ime naj bi bilo filozof, naj bi SDV podobno kot Meršol poročal o slovenski emigraciji v Veliki Britaniji.
 

Izjava za javnost Pozitivne Slovenije

Ob odprtju arhiva poslanca Mitje Meršola v Pozitivni Sloveniji menimo, da gre za njegovo osebno zgodovino, ki se je zgodila pred več kot 40 leti v drugi državi in drugih pogojih. Gospod Mitja Meršol ocenjuje, da s svojimi poročili ni nikogar ogrožal ali prizadel. Je pa s svojim delovanjem tako na Listi Zorana Jankovića kot v Pozitivni Sloveniji dokazal, da dela v korist meščank in meščanov ter državljank in državljanov.