Revija Reporter
Slovenija

Miro Petek: Velika napaka je bila, da so novinarji izgubili lastništvo medijev

STA

20. apr. 2012 14:01 Osveženo: 10:01 / 09. 8. 2017

Deli na:

Narejena je bila velika napaka, da so novinarji izgubili lastništvo v slovenskih medijih, je svoje osebno mnenje ob vprašanju STA predstavil v.d. direktor direktorata za medije Miro Petek. Sicer pa bo potrebno poskrbeti za prodajo Večera in Dela v skladu z zakonodajo, je še dejal.

"Imeli smo 60 odstotkov v medijskih hišah, pa smo ostali brez lastništva, kar se je sedaj pokazalo kot velika napaka," je za STA dejal Petek.

Za časnika Večer in Delo bo potrebno najti dobrega gospodarja, ki bo po Petkovem mnenju po vsej verjetnosti iz tujine. Proces prodaje sicer zahteva svoj čas, vendar Petek upa, da bo zaključen še v letošnjem letu predvsem v korist teh medijev, ki se prodajajo.

"Tiskani mediji imajo prav tako težave kot nekateri lokalni radiji in televizije, zato bi lahko nov lastnik z ustreznim kapitalom in ustreznimi izkušnjami v medijskem prostoru lahko v slovenski medijski prostor prinesel samo kaj pozitivnega," je ob koncu četrtkove regijske debate Društva novinarjev Slovenije v Novi Gorici povedal Petek.

Vendar je celoten postopek stvar prodajalca, ministrstvo bo moralo tu odigrati samo tisto vlogo, ki jo od njega zahteva zakonodaja. Sicer pa je slovenski medijski prostor obširen in raznolik, saj je v razvidu medijev vpisanih preko 1700.

"Koliko je med njimi dobrih, kvalitetnih medijev, je pa že drugo vprašanje. V tem mandatu bomo zato poskušali z ustrezno zakonodajo postaviti take okvirje, da bodo slovenski mediji lahko v prvi vrsti preživeli in se lahko normalno razvijali v prihodnje," je za STA še povedal Petek.

Zagotovil je še, da ni predvidena priprava nove medijske zakonodaje. "Nov zakon o medijih mislim, da se ne bo pisal, zagotovo pa bodo potrebni kakšni popravki obstoječega, kar velja tudi za zakon o RTV Slovenija," je dejal.