Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Miro Petek o slovenski medijski puščavi

Deli na:
Miro Petek o slovenski medijski puščavi

Foto: Bobo

Bolj kot prepričanje, da v Sloveniji nimamo objektivnega novinarstva in da je objektivno novinarstvo le mit, je za Mira Petka, enega izmed najbolj znanih novinarjev tranzicijskega obdobja, žalostno to, da nimamo poštenega novinarstva.

Kako krivična so lahko merila novinarskega ceha, je Miro Petek predstavil v svoji zadnji knjigi Slovenska medijska puščava (Založba Alpemedia 2014). V njej se v opisanih dogodkih zvrsti ravnanje posameznikov s konkretnimi imeni in priimki.

Novinarsko pot, zaznamovano z grobim napadom, saj ga je zaradi razkrivanja pranja denarja v Novi KBM leta 2001 hotelo umoriti koroško gospodarsko-kriminalno podzemlje, je Miro Petek končal leta 2004. Z odhodom v politiko, ko je postal poslanec v dveh mandatih in nato še v. d. direktorja Direktorata za medije, je za novinarsko srenjo postal novinarski izdajalec.

»Bilo bi drugače,« razmišlja Miro Petek v knjigi Slovenska medijska puščava, » če bi šel na levico, kolega Aleš Gulič - Leko je bil vedno hvaljen. Ali Majda Širca, pa Franco Juri, Melita Župevc ali Janja Klasinc. Še bi lahko našteval. O njih so mediji z veseljem pisali prijazno, tako v rumenem kot resnem tisku.« Zanimivo je, kot ugotavlja Petek, da je nekaterim dovoljeno enostavno prehajanje iz novinarstva v politiko in narobe, drugim ne, čeprav to prehajanje v urejenih demokracijah s pluralnimi mediji ni problem, ker novinarju v komentarjih ni treba skrivati svojega nazora, bralci pa zahtevajo poštenost v poročanju.

VEČ V TISKANI IZDAJI IN V TRAFIKI ZA TABLIČNE RAČUNALNIKE.