franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Miro Cerar poslancem govoril o lubadarjih: Gozdovi ne bodo propadli

Deli na:
Miro Cerar poslancem govoril o lubadarjih: Gozdovi ne bodo propadli

Foto: Bobo

Slovenski gozdovi ne propadajo in so kljub nekaterim težavam v razmeroma dobrem stanju, je na poslansko vprašanje Tomaža Lisca (SDS), kakšno je stanje slovenskih gozdov, pojasnil premier Miro Cerar. Zagotovil je, da gozdovi ne bodo propadli in poudaril, da bo vlada poskrbela, da se bodo še naprej obnavljali.

Cerar je pojasnil, da gozdove pri nas tako kot v drugih državah ogrožajo naravne ujme, bolezni, škodljivci pa tudi klimatske spremembe in določene oblike trgovanja z lesom, ki se globalizira.

Ob tem pa je Lisec opozoril, da je zaradi lubadarjev, ki so se namnožili po žledolomu, posekanih več kot tri milijone kubičnih metrov lesa, da se v zadnjih mesecih to strmo slabša, ter da sečnja ne sledi odkazilu in da je škode že za preko sto milijonov evrov. "Na drugi strani pa imamo še nesrečo, ker imamo državno gozdno podjetje, kjer se vsi zaenkrat še ukvarjajo z obliko, ni pa še vsebine, in še ni delujočih lesno-predelovalnih centrov," je poudaril poslanec.

Da tudi v Evropi takšne sanacije trajajo dlje, tudi pet ali več let, ga je poskušal pomiriti premier. "Kljub temu, da je stanje resno, je sanacija posledic žledoloma v polnem teku in sečnja poteka, da bi preprečili te negativne posledice," je še dodal. Navedel je več ukrepov, s katerimi pomagajo lastnikom gozdov pri pravočasni sanaciji.

Spomnil je še, da je letna zaloga v slovenskih gozdovih enaka kot v Nemčiji ali v Avstriji in le nekoliko manjša od švicarske, ki je največja v evropskem merilu. Znaša približno 300 kubičnih metrov na hektar, prirastek v slovenskih gozdovih je zato kljub visoki lesni zalogi prav tako med najvišjimi v Evropi. Strinjal se je, da je stanje resno, da pa je vlada na tem področju zelo aktivna z oblikami pomoči.