pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Vedran Mlikota Njena.si

Botri: Ste videli, kaj se je zgodilo z Vinkom ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Miro Cerar in stranka Golobičevih odpadnikov

Deli na:
Miro Cerar in stranka Golobičevih odpadnikov

Foto: Bobo

Ob Šoltesovi verjamem in ubežnikih iz PS, ki so potegnili z Bratuškovo, levica računa še na eno stranko okrog znanega imena.

Tretji akter je Miro Cerar, ki naj bi svojo stranko ustanovil v drugi polovici maja. Ker so ga že takoj na začetku stlačili v navezo z Bratuškovo in Šoltesom, je za medije posebej poudaril, da ustanavlja »neodvisno politično stranko«. Povezave s strici iz ozadja je zanikal, zlasti ga je razburil intervju prvaka SD Igorja Lukšiča za Reporter, v katerem je dejal: »Stranko Mira Cerarja delajo tisti, ki so stavili na Staneta Kavčiča, nato na Igorja Bavčarja in Janeza Janšo, nato na Gregorja Golobiča, četrti v tej vrsti pa je Miro Cerar.« V mislih naj bi imel Zdenka Roterja, nekdanjega svetovalca bivšega predsednika Milana Kučana, ki se je v svoji biografski knjigi hvalil, da je bil zveza med Golobičem in Kučanom, preden se nista neposredno povezala. Če k tej trojici dodamo še Nika Toša kot specialista za ustvarjanje javnega mnenja, potem dobimo četverico ključnih zakulisnih krojačev slovenske politike.

Dejstvo je, da Cerarjevo stranko delajo »strici« iz kroga Petra Jamnikarja, nekdanjega generalnega sekretarja LDS, ki ga je pozneje lustriral Gregor Golobič. Na portoroškem kongresu LDS 2002 je Jamnikar kandidiral za generalnega sekretarja proti Bogdanu Biščaku. Čeprav so ga iz kandidacijskega postopka izločili že prej, je pridobil ustrezno podporo tretjine delegatov kongresa, nato pa premagal Golobičevega izbranca. Zaplet so v LDS pozneje rešili tako, da so generalnemu sekretarju odvzeli nekaj pooblastil in jih prenesli na predsednika sveta stranke Gregorja Golobiča. Toda Jamnikar je obdržal nadzor nad večino terena, ki je spodkopaval Golobiča. Ob razkolu je Jamnikar ostal v LDS, po sporu s Katarino Kresal pa odšel skupaj z Blažem Kavčičem (nečakom pokojnega Nika Kavčiča, še enega strica iz ozadja) v bližino SMS-Zelenih.



Tisti, ki »delajo stranko Mira Cerarja«, so v sporu s tistimi, ki so pripravili stranko Zorana Jankovića, zdaj pa Alenke Bratušek in Igorja Šoltesa, oziroma konkretno, s krogom okoli Gregorja Golobiča. Zato si je težko zamisliti, da bi lahko ustanovili skupno stranko in da bi jo pokonci držal zgolj odgovor med tremi k akterji, o katerem se zadnje čase govori: Igor Šoltes kot kandidat za predsednika vlade, Miro Cerar kot kandidat za predsednika parlamenta in Alenka Bratušek kot kandidatka za evropsko komisarko. Vsekakor so strici, tudi Zdenko Roter, zainteresirani, da sklenejo vsaj predvolilni dogovor o skupnem oblikovanju koalicije. Mimogrede, slišati je, da naj bi za odnose z javnostjo v Cerarjevi stranki skrbel Stojan Pelko, ki spada v Golobičev krog, kar pa so nam Cerarjevi sodelavci zanikali. Verjetno pa bomo v njihovih vrstah našli tudi kakšnega odpadnika iz PS, ki se ni želel priključiti skupini pod vodstvom Möderndorferja.

VEČ V TISKANI IZDAJI IN V TRAFIKI ZA TABLIČNE RAČUNALNIKE.