oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ministrstvo: Sviz zlonamerno zavaja

Deli na:

Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport zanika navedbe, da o nameravanem združevanju srednjih šol ni obvestilo ravnateljev. Kot navajajo v sporočilu za javnost, je ministrstvo o nameravanem združevanju šol opravilo potrebne pogovore in obvestilo ravnatelje, "večina ravnateljev pa se je z nameravanimi spremembami tudi strinjala".

Kot razlog za potrebno združevanje šol na ministrstvu navajajo nujno potrebno racionalizacijo šolske mreže, "saj imamo preveč šol in premalo otrok". "To je ključni kriterij. Nikakor pa ministrstvo ne bo združevalo šol na račun dijakov, kot to zlonamerno navaja Sviz," so zapisali na ministrstvu.

Kot pojasnjujejo, bo racionalizacija potekala v več fazah, zlasti tam, kjer sta v istem kraju dva enaka programa in je število dijakov majhno. V prvi fazi se bo tako do septembra letos združilo osem šol, pri tem pa na ministrstvu poudarjajo, da zaradi združevanja nihče od učiteljev ne bo izgubil službe.

O omenjenih postopkih bodo predstavnike sindikata v šolah, ki se združujejo, obvestili ravnatelji, kot to določa zakonodaja. Ko bodo postopki zaključeni, pa bo s podrobnostmi seznanjena tudi javnost, pojasnjujejo na ministrstvu.



Glede navedb Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz), da ministrstvo socialnih partnerjev, torej tudi njihovega sindikata, ni obvestilo o nameravanih spremembah, ministrstvo navaja, da za kaj takega ni pravne podlage. "Zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanje določa le, da si minister pridobi mnenje reprezentativnega sindikata pred določitvijo normativov in standardov, ne pa glede statusnih sprememb šol," navajajo in dodajajo, da so po zakonu za to zadolžene šole same.

Sviz je namreč v torek opozoril, da naj bi pristojno ministrstvo pripravljajo obsežnejše združevanje in ukinjanje srednjih šol ter da o tem ni obvestilo socialnih partnerjev, dijakov, staršev in ravnateljev.

Ministrstvo so tudi pozivali, naj zagotovi, da med poletnimi počitnicami ne bo poskušalo uveljavljati sprememb standardov in normativov v šolah in vrtcih. V zvezi s tem je minister Turk danes za POP TV dejal, da jim stavkovni sporazum nalaga, da se o spremembah standardov in normativov pogajajo s sindikati, česar da se bodo tudi držali. "Pričakujem, da se bomo o tem s predsednikom Sviza Branimirjem Štrukljem pogovarjali v juniju," je dejal. Glede združevanja šol pa je pojasnil, da je šol, ki bi jih bilo treba pridružiti drugim šolam, kar nekaj, ni pa prišlo "še do nobene končne odločitve".