pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Vedran Mlikota Njena.si

Botri: Ste videli, kaj se je zgodilo z Vinkom ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ministrica prepričana, da bo o referendumu presojalo ustavno sodišče

Deli na:
Ministrica prepričana, da bo o referendumu presojalo ustavno sodišče

Foto: Bobo

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je prepričana, da bo o morebitni izvedbi referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih presojalo ustavno sodišče. Pravica do zbiranja podpisov je demokratična pravica, vendar si ministrica želi, da se bo o njem presojalo na podlagi pravnih mnenj.

"Pravico zbiranja podpisov ima vsak, tako je prav, saj smo demokratična država. O tem, ali bo referendum tudi izveden, pa bo na koncu, tako kot že mnogokrat doslej, presojalo ustavno sodišče," je v izjavi novinarjem danes dejala Kopač Mrakova.

Koalicija Za otroke gre! je namreč danes v DZ vložila 80.518 podpisov pod pobudo za referendum o noveli zakona, ki priznava istospolnim parom vse pravice, ki izhajajo iz zakonske zveze, tudi posvojitve otrok. Kopač Mrakova pa je v odzivu dejala, da verjame, da bo DZ podal pobudo za presojo ustavnosti referenduma.

O tem, ali se bo ministrstvo aktivno vključilo v referendumsko kampanjo, je po njenem prerano govoriti, saj bo to odločitev vlade in ne ministrstva. Čeprav ministrstvo ni predlagalo novele zakona, to je storila opozicijska Združena levica, pa Kopač Mrakova poudarja, da na ministrstvu verjamejo v sprejeto ureditev. "Svojim obveznostim se kot ministrica ne bom izogibala," je dodala.

Nasprotniki sprejete novele so danes v DZ vložili potrebne podpise za pobudo referenduma. Če bo s podpisi vse v redu, bo moral predsednik DZ določiti rok, v katerem se zbirajo podpisi volivcev za zahtevo referenduma. Zahteva mora biti podprta z najmanj 40.000 podpisi.

Če je vložena takšna zahteva, mora državni zbor referendum razpisati. Če pa meni, da bi z odložitvijo uveljavitve zakona ali zaradi zavrnitve zakona lahko nastale protiustavne posledice, lahko zahteva, naj o tem odloči ustavno sodišče. Ustavno sodišče nato presodi, ali bi bila izvedba referenduma v skladu z ustavo.

Ustavne spremembe, sprejete maja 2013, med drugim prepovedujejo razpis referenduma o zakonih, ki odpravljajo protiustavnost na področju človekovih pravic in temeljnih svoboščin ali drugo protiustavnost.