Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Minister Turk kar prek Twitterja umaknil približevalni predlog

Deli na:

Minister za izobraževanje Žiga Turk je danes na Twitterju zapisal, da vlada umika v torek podani predlog, da se normativ za število učencev v razredu osnovne šole s 30 vrne nazaj na 28, saj tudi po tem predlogu s sindikati ni prišlo do dogovora. V Svizu so potezo označili kot bizaren način socialnega dialoga.

Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja so okviru podskupine namreč v torek nadaljevali pogajanja o predlaganih spremembah standardov in normativov na področju šolstva, ki jih predvideva zakon o uravnoteženju javnih financ. Vlada je sicer predlagala, da bi iz predloga zakona umaknili predvideno spremembo normativa za število učencev v razredu osnovne šole, po kateri bi število učencev v razredih zvišali na 30 in bi torej normativ ostal pri 28 učencih na razred. Vendar so sindikati ocenili, da gre za potezo, ki je bolj tolažilne oziroma simbolne narave.

Tako vsebinskega napredka sindikati in vlada v torek niso dosegli, zato je minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport danes na socialnem omrežju Twitter zapisal, da omenjeni približevalni predlog umikajo.

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) pa so v današnji izjavi za medije zapisali, da ravnanje ministra Turka, ki je torkov vladni predlog danes zjutraj umaknil kar prek tvita, še preden se je sindikalna stran do njega lahko formalno opredelila, ilustrira resnost in odgovornost vladne strani na pogajanjih. "Sicer je Sviz že vajen, da minister Turk javnost obvešča preko svojega bloga in pri tem pozabi na formalne in zakonsko določene postopke usklajevanj s socialnimi partnerji, a takšen bizaren način socialnega dialoga, kot ga tokrat prakticira minister Turk, je Sviz doživel prvič," so zapisali.

Pojasnili so, da je glavni stavkovni odbor Sviz pogajalcem sindikata podelil mandat, ki jim omogoča manevrski prostor pri vprašanju posegov v plače, katerih zniževanja morajo biti progresivna (torej večja znižanja pri višjih plačah in manjša ali ničelna pri nižjih plačah). Pogajalce pa je ponovno obvezal, da ne smejo popustiti pri standardih in normativih, ki bi zniževali kakovost javnih vrtcev in šol. "To preprosto pomeni, da so se izobraževalke in izobraževalci, od vrtcev do univerze, pripravljeni odreči delu lastnih plač, vztrajali pa bodo pri ohranitvi standardov, ki vsem otrokom in mladostnikom zagotavljajo kakovostno izobraževanje," so ponovili v Svizu, kjer upajo na podporo državljanov.