pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Vedran Mlikota Njena.si

Botri: Ste videli, kaj se je zgodilo z Vinkom ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Minister Klemenčič za kazenski zakonik, ki bi lahko omejil medijsko svobodo

Deli na:
Minister Klemenčič za kazenski zakonik, ki bi lahko omejil medijsko svobodo

Foto: Bobo

Pretekli teden je minister za pravosodje Goran Klemenčič predstavil nekatere spremembe kazenskega zakonika, s katerimi naj bi med drugim kriminalizirali zalezovanje in uporabnike storitev žrtev trgovine z ljudmi, strožje bodo kaznovana korupcijska kazniva dejanja, dekriminalizirala pa se bo izdaja tajnih podatkov v primeru prevladujočega javnega interesa. »Sprememb ni veliko, so pa utemeljene in pomembne,« je novelo kazenskega zakonika, ki bo zdaj v javni obravnavi, poslanci pa naj bi se o njej po hitrim postopku izrekli sredi pomladi, komentiral Klemenčič. Toda že se pojavljajo opozorila, da se skozi stranska vrata uvajajo določbe, ki pomenijo še večje omejevanje delovanja medijev.

Ena od takih določb je denimo zalezovanje, pri čemer spremembo ministrstvo za pravosodje utemeljuje s tem, da sedanja zakonodaja onemogoča pregon, če storilci z žrtvijo niso v bližnjem, sorodstvenem ali družinskem razmerju, po novem pa bo zalezovanja razumljeno mnogo širše. Nekateri menijo, da bo kot zalezovanje lahko opredeljeno tudi preiskovalno novinarstvo ali delo paparacev, ki bi »vznemirjali« posameznika pri njegovem »običajnem delu, gibanju, dejavnosti in zasebnosti«. Poleg tega se bo novinarju lahko izrekla prepoved približevanja in komuniciranja ali celo dostopa na kraje, kjer se redno giba tožnik, če kdo ne bo zadovoljen z novinarjevim poročanjem. Krog tistih, ki se mu lahko izreče prepoved približevanja, namreč velja tudi za kazniva dejanja zoper čast in dobro ime, se pravi za člene kazenskega zakonika, zaradi katerih se novinarji najpogosteje znajdejo na sodišču.

Na precej spolzkem terenu je tudi preganjanje po uradni dolžnosti, če organi pregona presodijo kratenje človekovih pravic in svoboščin. Ker si nekateri kratenje človekovih pravic razlagajo res zelo široko, bodo lahko tožilci začeli pregon zoper nekoga, ki bi pisal o islamizaciji Evrope ali mogoče celo oddal podpis v podporo referendumu o družinskem zakoniku. Razne nevladne organizacije namreč menijo, da je vsako negativno izrekanje o islamu ali nasprotovanje porokam istospolnih partnerjev pozivanje k nestrpnosti in kratenje človekovih pravic.