Rado Mulej Svet24.si

FOTO: Radu Muleju ohromela polovica obraza

princ charles, meghan markle, princ harry Svet24.si

FOTO: Harry in Meghan pokazala Archieja, princ ...

cigler kralj Reporter.si

Zdaj še minister za delo Janez Cigler Kralj (NSi)...

igor zorčič Svet24.si

Poslanci še ne bodo odločali o Zorčičevi ...

DOG342X7R5156 Necenzurirano

Kako je Janša uredil cepivo za zdravnika blizu ...

nikolai-shinkarenko Odkrito.si

Zdravnik se je zažgal, ker je okužil družino

FINAL_fullsize_klemenslakonja_04012021_1025 1 Njena.si

Slakonja delil redek posnetek sinov

Slovenija

Minister Hojs pošilja bizarna sporočila ustavnim sodnikom

Deli na:
Minister Hojs pošilja bizarna sporočila ustavnim sodnikom

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs. - Foto: STA

Notranji minister Aleš Hojs želi reči, da ustavni sodniki nimajo svoje svetovalne strokovne skupine in naj se ne vtikajo v njihov posel, v komentarju piše Ivan Puc.

Ponovno je prišel čas Osvobodilne fronte slovenskega naroda. Tako je pred državnim praznikom dnevom upora sporočilaa borčevska organizacija; tista združba, katere utemeljitelji so izhajali iz brezmejne svobode, končali pa v brezmejnem despotstvu. Ne, spoštovani nasprotniki sprave, ki jo imate za tako imenovano, napočil je čas spoštovanja ustave, ustavnega patriotizma. Vrednote, zapisane v ustavi so nekakšna sekularizirana religija. V moderni državi smo na mesto Svetega pisma postavili ustavo, gre jo upoštevati, da lahko živimo v dobro urejeni in pravični družbi.

Ko se je notranji minister Aleš Hojs takoj po ustavnosodniškem zadržanju uredbe, ki prepoveduje proteste, obregnil ob ustavne sodnike, ker da upa, da bodo podali še bolj konkretne ukrepe, s katerimi je na shodih mogoče preprečiti škodljive posledice, je to delovalo kot retorika. A ni bila, napisal je pismo predsedniku ustavnega sodišča in ga prosil za pojasnilo oziroma dodatna napotila – rad bi jih v enem dnevu. Seveda ve, da tega ne more dobiti, ker tako ustavni sodniki ne delujejo. Reči želi, da ustavni sodniki nimajo svoje svetovalne strokovne skupine in naj se ne vtikajo v njihov posel.Dan pozneje, ko je minister pisal ustavnim sodnikom, se je v Berlinu zbralo več kot 8000 protestnikov, ki nasprotujejo spremembam zakona o nadzoru nad nalezljivimi boleznimi (ne vladnim uredbam!), ki bi omogočil strožje ukrepe za zajezitev pandemije. Policija je proteste prekinila, saj udeleženci niso upoštevali ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. Ne zato, ker je bil shod prepovedan, ampak ker se niso držali navodil. Tako kot je v odklonilnem ločenem mnenju glede prepovedi shodov zapisal ustavni sodnik Klemen Jaklič. Pred morebitno dopustitvijo shoda je ustavno sodišče  zahtevalo obljubo, da bodo udeleženci spoštovali pravila. Če bi se pokazalo, da ne gre za shod, na katerem se ne spoštuje epidemioloških pravil, tak shod ne bi bil ustavnoskladno dopusten. Navodil samih pa najbrž nemški ustavni sodniki ne pišejo.

Minister za notranje zadeve, ki si bolj kot vsi njegovi predhodniki privošči kritizirati vse po vrsti, na katere tako ali drugače naleti – od rednega sodstva do tožilstva – je tudi predsednik ene od veteranskih osamosvojitvenih organizacij. S pošiljanjem bizarnih zaprosil na ustavno sodišče tudi on ne utrjuje ustavnega patriotizma.

Loading...