stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Minister Hojs pošilja bizarna sporočila ustavnim sodnikom

Deli na:
Minister Hojs pošilja bizarna sporočila ustavnim sodnikom

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs. - Foto: STA

Notranji minister Aleš Hojs želi reči, da ustavni sodniki nimajo svoje svetovalne strokovne skupine in naj se ne vtikajo v njihov posel, v komentarju piše Ivan Puc.

Ponovno je prišel čas Osvobodilne fronte slovenskega naroda. Tako je pred državnim praznikom dnevom upora sporočilaa borčevska organizacija; tista združba, katere utemeljitelji so izhajali iz brezmejne svobode, končali pa v brezmejnem despotstvu. Ne, spoštovani nasprotniki sprave, ki jo imate za tako imenovano, napočil je čas spoštovanja ustave, ustavnega patriotizma. Vrednote, zapisane v ustavi so nekakšna sekularizirana religija. V moderni državi smo na mesto Svetega pisma postavili ustavo, gre jo upoštevati, da lahko živimo v dobro urejeni in pravični družbi.

Ko se je notranji minister Aleš Hojs takoj po ustavnosodniškem zadržanju uredbe, ki prepoveduje proteste, obregnil ob ustavne sodnike, ker da upa, da bodo podali še bolj konkretne ukrepe, s katerimi je na shodih mogoče preprečiti škodljive posledice, je to delovalo kot retorika. A ni bila, napisal je pismo predsedniku ustavnega sodišča in ga prosil za pojasnilo oziroma dodatna napotila – rad bi jih v enem dnevu. Seveda ve, da tega ne more dobiti, ker tako ustavni sodniki ne delujejo. Reči želi, da ustavni sodniki nimajo svoje svetovalne strokovne skupine in naj se ne vtikajo v njihov posel.



Dan pozneje, ko je minister pisal ustavnim sodnikom, se je v Berlinu zbralo več kot 8000 protestnikov, ki nasprotujejo spremembam zakona o nadzoru nad nalezljivimi boleznimi (ne vladnim uredbam!), ki bi omogočil strožje ukrepe za zajezitev pandemije. Policija je proteste prekinila, saj udeleženci niso upoštevali ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. Ne zato, ker je bil shod prepovedan, ampak ker se niso držali navodil. Tako kot je v odklonilnem ločenem mnenju glede prepovedi shodov zapisal ustavni sodnik Klemen Jaklič. Pred morebitno dopustitvijo shoda je ustavno sodišče  zahtevalo obljubo, da bodo udeleženci spoštovali pravila. Če bi se pokazalo, da ne gre za shod, na katerem se ne spoštuje epidemioloških pravil, tak shod ne bi bil ustavnoskladno dopusten. Navodil samih pa najbrž nemški ustavni sodniki ne pišejo.

Minister za notranje zadeve, ki si bolj kot vsi njegovi predhodniki privošči kritizirati vse po vrsti, na katere tako ali drugače naleti – od rednega sodstva do tožilstva – je tudi predsednik ene od veteranskih osamosvojitvenih organizacij. S pošiljanjem bizarnih zaprosil na ustavno sodišče tudi on ne utrjuje ustavnega patriotizma.