markacije, lažne-oznake Svet24.si

Zaradi lažnih markacij v smrt zgrmela mlada ...

Nicole, Liam Svet24.si

Rod Stewart bo zopet dedek!

termoelektrarna šoštanj Necenzurirano

Buldožer iz Šoštanja, ki je povozil Slovenijo

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Kaprice predsednice Nataše in prvega gospoda ...

66-2-4-erjavec4 mm Ekipa24.si

Predsednik KZS Matej Erjavec: Razlogi za ...

Foto 3 Revija Stop

Erika Pečnik Ladika: Šolski sistem je tako na ...

ales kranjc andreja 24 mm Ekipa24.si

Aleš Kranjc in boj s kruto boleznijo: Zdravniki ...

Slovenija

Milijon proračunskih evrov za projekte Kožuh Novakove

Deli na:

Medtem ko je država drsela v gospodarsko in dolžniško krizo, je Mateja Kožuh Novak za projekte svoje organizacije prejela skoraj milijon evrov proračunskega denarja.

Predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije Mateja Kožuh Novak se sploh ne bi smela razburjati nad varčevalnimi ukrepi sedanje vlade. Medtem ko je država tonila v veliko gospodarsko krizo in se pretirano zadolževala, sta bili prva Janševa in poznejša Pahorjeva vlada zelo širokogrudni do njihove organizacije in financirali njene projekte. Med letoma 2008 in 2011 je zveza samo od ministrstev in vladnih služb prejela več kot 800 tisoč evrov.

Največ proračunskega denarja je prispevalo ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, ki je Zvezi društev upokojencev v tem obdobju sofinanciralo projekte v višini več kot pol milijona evrov (593.570 evrov): za večletni program Starejši s prostovoljnim delom za večjo kvaliteto lastnega življenja je ministrstvo ZDUS izplačalo 503.492,75 evra, za program Starejši za starejše – medsebojna pomoč starejših je lani izplačalo 49.913, 59 evra, v okviru programa Progress pa je ministrstvo ZDUS decembra 2008 izplačalo 40.163,64 evra.

Ministrstvo za pravosodje je leta 2010 podpisalo pogodbo za sofinanciranje projekta Starejši za skladni razvoj dolgožive družbe, izbrano na podlagi javnega razpisa. Višina stroškov je bila ocenjena na 160.000 evrov, od tega znaša višina upravičenih stroškov 154.836 evrov. Za sofinanciranje upravičenih javnih izdatkov EU prispeva 85 odstotkov javnih sredstev in Republika Slovenija 15 odstotkov javnih sredstev. Našo državo bo torej ta projekt stal 23.225 evrov. Rok za dokončanje projekta je namreč konec septembra letos.

Ministrstvo za obrambo je v zadnjih štirih letih za financiranje društva upokojencev MORS, ki prav tako deluje v sklopu ZDUS, namenilo skupaj 68.900 evrov. Ministrstvo za zdravje je Zdusu v letih 2008, 2009 in 2010 izplačalo skupaj 63.880 evrov: v prvih dveh letih po 20.000 evrov za festival za tretje življenjsko obdobje, leta 2010 pa 23.880 evrov za izvedbo aktivnosti za krepitev zdravja in zdravo staranje na nacionalni ravni ter pripravo izhodišč za programe/projekte obvladovanja kroničnih bolezni v tretjem življenjem obdobju.



Nekdanje ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo je v letih 2010 in 2011 Zdusu namenilo skupno 23.760 evrov, in sicer za projekt Ozaveščanje starejših pri prehodu na digitalno oddajanje. Predmet naročila so bila izvedba informativnih pogovorov na trinajstih pokrajinskih posvetih, objava oglasa Bodi digi v glasilu ZDUS, vključitev prostovoljcev v projekt Starejši za starejše, distribucijo brošur Bodi digi, dajanje konkretnih informacij o načinu reševanja problemov pri prehodu na digitalno oddajanje in popis seznama krajev, v katerih so bile izvedene aktivnosti s številom obiskanih naslovov. Nekdanje ministrstvo za šolstvo in šport pa je leta 2009 zvezi namenilo 3740 evrov za projekte v okviru sofinanciranja izobraževanja odraslih.

Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu je po vsakoletnem javnem razpisu za področje A Slovenci v zamejstvu Zdusu v zadnjih štirih letih namenil skupno 10.400 evrov. Sredstva so bila namenjena za projekt Starosta – mali princ, gre za letno srečanje starejših Slovencev iz zamejstva – Trsta, Gorice, Čedada, Nove Gorice in Kopra. Urad za komuniciranje pa je v omenjenem obdobju ZDUS namenil skupaj 15.522 evrov.

Leta 2009 je izplačal 5000 evrov za izvedbo projekta Evropa za enakopravnost generacij, v okviru pete obletnice vstopa Slovenije v EU. Leta 2010 je ZDUS prejela 3.322 evrov za izvedbo projekta Izobraževanje prostovoljcev – bodočih koordinatorjev prostovoljne pomoči starejšim v društvih upokojencev, gre za sklop boja proti revščini in socialni izključenosti. Lani pa je Ukom plačal 7200 evrov za objavo dveh oglasov v glasilu ZDUS v okviru referendumskih kampanj za zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ter zakonu o preprečevanju dela na črno.

Dodajamo, da gre za sredstva, ki jih je prejela največja organizacija, ki združuje upokojence, ne pa sami upokojenci. Koliko je ta organizacija politična, pa smo se prepričali, ko je njena predsednica Mateja Kožuh Novak oktobra lani v znameniti politični procesiji v ljubljanski mestni hiši podprla nastop Zorana Jankovića na predčasnih volitvah v državni zbor.