Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Matičič ocenjuje ravnanje Širce kot neetično

Deli na:

V.d. direktorja Urada za varstvo konkurence Damjan Matičič ravnanje ministrice za kulturo Majde Širca ocenjuje kot neetično in v nasprotju z načeli delovanja pravne države. Vztraja, da je bilo besede Širce razumeti kot grožnjo, so sporočili iz urada.

V.d. direktorja Urada za varstvo konkurence Damjan Matičič ravnanje ministrice za kulturo Majde Širca ocenjuje kot neetično in v nasprotju z načeli delovanja pravne države. Vztraja, da je bilo besede Širce razumeti kot grožnjo, so sporočili iz urada.

Na uradu za varstvo konkurence so za STA pojasnili, da je bil v ponedeljek med ministrico za kulturo Majdo Širca in v.d. direktorjem Urada opravljen telefonski razgovor glede mnenja Urada RS za varstvo konkurence, ki se nanaša na Zakon o medijih glede prevzemnih pragov pri koncentracijah.

"Ministrica je vztrajala, da urad spremeni mnenje, ki ga je podal v predmetni zadevi oziroma do naslednjega dne pripravi dopis, iz katerega bo razvidno, da se strinja s predlaganim predlogom citiranega zakona. Slednje je bilo odločno zavrnjeno, pri čemer je ministrica dejala, da bo o tem govorila z resorno ministrico, ki bo na vladi glasovala za njihov predlog, pri čemer naj bi resorna ministrica tudi predlagala vse ukrepe zato, da bi bil predmetni zakon sprejet. To je bilo razumeti kot grožnjo, saj je v.d. direktorja ministrici pojasnil, da je njihov predlog z vidika varstva konkurence oziroma nižjih pragov glede koncentracije medijev neutemeljen, kar je razvidno tudi iz pisnih mnenj urada, pri čemer urad odločno vztraja pri tem," so za STA zapisali v uradu.

Dodaja, da urad nasprotuje posebnemu urejanju področja koncentracij v medijih kot to predlaga ministrstvo za kulturo, saj predlog ministrstva glede predlaganih pragov pri koncentracijah ne temelji na nikakršnih argumentih in ekonomskih analizah, ampak je določen brez kakršnekoli osnove.

Ministrica za kulturo Majda Širca je na novinarski konferenci po seji vlade zagotovila, da v. d. direktorja Urada za varstvo konkurence (UVK) Damjanu Matičiču ni grozila in da je Matičič posredoval medijem napačno, lažnivo in potvorjeno informacijo. Premier Borut Pahor in ministrica Darja Radić pa menita, da je Matičič Širco napačno razumel.

V. d. direktorja Urada za varstvo konkurence Damjan Matičič je za nekatere medije zatrdil, da mu je ministrica za kulturo Majda Širca po telefonu grozila, ker ne podpira zakona o medijih. Širca naj bi vztrajala, da Matičič, ki se ne strinja z zaostrovanjem pogojev za povezovanje medijev, spremeni mnenje oziroma predlog zakona podpre.

ministrica Širca je zagotovila, da mu ni grozila in da je šlo za usklajevalni postopek, ki je povsem normalen in zakonit, on pa ga je videl kot grožnjo.

Ob tem je Širca dejala, da ima usklajevanje o novem zakonu o medijih že dolgo brado in da so se zdele Matičiču že usklajene rešitve vprašljive. Pripombe so iz Urada za varstvo konkurence sporočili ministrstvu za kulturo preko ministrice za gospodarstvo, na ministrstvu za kulturo pa so, kot je dejala Širca upoštevali pripombo, da bo treba v bodoče, ko bo UVK od ministrstva za kulturo prevzel odločanje o koncentraciji v medijih, uradu zagotoviti več kadra.

Tudi ministrica za gospodarstvo Darja Radić je novinarjem po seji vlade povedala, da ima direktor jasno zagotovilo, da bodo pri oblikovanju agencije za varstvo konkurence dejstvo, da ta po zakonu o medijih sprejema nove naloge, upoštevali pri sestavi kadrovskega načrta. Zato ne ve, zakaj je bil potreben tak način komuniciranja. Meni, da komunikacija Matičiča, sploh pa preko medijev, ne bi bila potrebna in ni primerna.

Radićeva ne verjame, kolikor pozna ministrico, da bi Matičiču grozila. Verjame, da je šlo za komunikacijo, ki je bila očitno narobe razumljena s strani urada. "Gre namreč za normalno usklajevanje zakonskih predlogov," dodaja Radićeva, česar pa so "ministri mogoče bolj vajeni kot direktorji uradov in verjetno ne razumejo, da je včasih treba narediti kompromis".

Ob tem Radićeva celo ocenjuje, da so pripombe tako minimalne, da ni problema, da jih ne bi mogli uskladiti. Poleg kadra je bilo namreč po besedah Radićeve neusklajeno tudi v katerem zakonu bo zapisano znižanje prevzemnega praga za medije - v zakonu o medijih ali v zakonu o varstvu konkurence.

Z Matičičem je govoril tudi premier Borut Pahor. Kot pravi, mu je položil na srce, naj ga, kadar bo čutil pritisk od članov vlade na odločitve, ki so v izrecni pristojnosti urada, o tem obvesti, saj to ne bi bilo dopustno. A hkrati dodaja, da ni prepričan, da je bil pogovor med njim in Širco te vrste pritisk.

Kot poudarja Pahor, je namreč dolžnost ministrov, da poskrbijo za usklajenost zakona, urad pa je v tem primeru zgolj institucija, ki podaja svoje mnenje. In ministrica lahko to mnenje tudi zaobide in za to prevzame odgovornost.