zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Matej Makarovič: Mislim, da ima predsednik DL že nekaj časa željo zrušiti vlado

Deli na:
Matej Makarovič: Mislim, da ima predsednik DL že nekaj časa željo zrušiti vlado

Foto: Primož Lavre

Huda napaka je, da se politične odločitve sprejemajo na podlagi sumov KPK, ne pa jasnih dejstev in tehtnega premisleka, meni sociolog dr. Matej Makarovič.

Kakšne vtis je na vas naredilo za vlado tako usodno končano poročilo komisije za preprečevanje korupcije (KPK) o nadzoru nad premoženjskim stanjem predsednikov strank? Mora Janez Janša zaradi njega res oditi in vlada pasti?

Edino, kar je v zvezi s trditvami v poročilu res nesporno dejstvo, je to, da je bil Janša v zvezi s svojimi obveznostmi do KPK premalo skrben. Pri predsedniku vlade, od katerega se pričakuje še toliko večja odgovornost, je to vsekakor obžalovanja vredno. Nisem pa prepričan, če postavimo vse skupaj ne tehtnico in upoštevamo dosedanje prakse, da bi morala samo zaradi tega pasti sedanja vlada in da bi bilo samo zaradi tega treba v državi povzročiti politično nestabilnost. Vse druge trditve v poročilu KPK pa so bolj na ravni nekih sumov, na katere pa se Janša v postopku niti ni mogel ustrezno odzvati. Da se politične odločitve sprejemajo na podlagi takih sumov, ne pa jasnih dejstev in tehtnega premisleka, je vsekakor huda napaka.

Gre za zlorabo državnih ustanov – v mislih imamo tudi obtožni predlog v zadevi Patria – za politične namene?

Te možnosti ne morem izključiti. Vsekakor je trenutno v zvezi z domnevnimi ravnanji Janeza Janše v igri veliko sumov, iz katerih se ustvarjajo velike zgodbe, čeprav ob tem očitno manjka dokazov. Vsekakor bi bilo dobro, da bi te zgodbe čim prej dobile epilog na sodiščih na podlagi eksaktnih dokaznih postopkov.

Menite, da ima glede na potek politične krize predsednik Državljanske liste Gregor Virant pripravljen natančen scenarij rušenja vlade? Ali tudi tokrat dokazuje, da ne zna predvideti prihodnjih odločitev?

Mislim, da ima predsednik DL predvsem že nekaj časa željo zrušiti vlado in se mu je v zvezi s tem pač ponudila priložnost. Če ne bi bilo to, bi bilo kaj drugega. Verjetno gre še najbolj za osebne zamere, toda osebne zamere imajo na teh ravneh resne politične konsekvence. Hkrati pa vsaj pri njem ne gre za kakšen zelo izdelan načrt, temveč bolj za improvizacijo od poteze do poteze. Vsekakor je Virant pravilno predvidel, da Janša ne bo odstopil, ker njega in njegovo stranko dovolj dobro pozna. Zelo verjetno je, da zato, če bi Janša odstopil in bi SDS ponudila koga drugega, sploh ni imel izdelanega scenarija, ker mu ga niti ni bilo treba imeti.

Vas je ravnanje ministrov DL Senka Pličaniča in predvsem Janeza Šušteršiča, ki vztrajata »na liniji« Viranta, presenetilo?

Slovenske stranke so močno personalizirane, v veliki meri to velja za DL. Dvomim, da se Pličanič in Šušteršič glede teh zadev povsem strinjata z Virantom, vendar verjetno ne želita ogrožati enotnosti stranke.

Že v prvih odzivih je bil odločen tudi predsednik SLS Radovan Žerjav. Si lahko privošči izdajo »pomladi« s sodelovanjem v nekakšni (morda »tehnični«) koaliciji proti Janši skupaj s Pozitivno Slovenijo?

Mislim, da je Žerjav nenehno razpet med svojo strankarsko bazo, ki je naklonjena sedanji vladi, in nasveti piarovcev, ki jih zanima predvsem kratkoročna popularnost. Moram pa opozoriti na vztrajno ponavljanje neumnosti o nekakšni »tehnični« ali »projektni« vladi. O čem takem bi lahko govorili le, če bi imela podporo vseh največjih političnih strank z obeh polov, torej najmanj PS, SDS in po možnosti SD. Koalicija brez SDS in z mandatarjem, ki morda doslej ni bil politik, bi bila prav toliko tehnična vlada, kot je bila tehnična Bajukova vlada, saj tudi Bajuk ni bil politik, preden je postal predsednik vlade.

Premier Janez Janša pravi, da bi z odstopom ali s preverjanjem zaupnice skušali njegovi nasprotniki odgovornost za posledice prevaliti nanj in na SDS. Je to, da si štirimesečnega praznega teka Slovenija ne more privoščiti, glavni razlog, da ne odstopi ali sproži vprašanje zaupnice?

Mislim, da bodo Janševi nasprotniki in dominantni mediji vsekakor zvalili glavno odgovornost za krizo na Janšo, to niti ne bo nič tako novega. Vsekakor pa se je znašel v še posebno neugodnem položaju, v katerem ima na izbiro le slabe poteze in bo skoraj vsakršno ravnanje interpretirano njemu v škodo.

Koliko časa lahko Janša vodi manjšinsko vlado, ne da bi to škodilo državi in njeni reformni sposobnosti? Več kot očitno je, da bi koalicijske stranke rade še nekaj časa preživele v vladi in spravile kaj pod streho.

Težko je oceniti, koliko časa bo lahko vlada preživela. Virant je že dal vedeti, da mu je rušenje Janše pomembnejše od načel, ki jih je še pred nekaj dnevi zagovarjal, saj se mu zdi sodelovanje s PS nenadoma sprejemljivo, čeprav Janković ostaja ljubljanski župan. Vprašanje pa je, ali mu bodo pri tem sledili tudi v SLS in končno celo v DL. Da pa bi nekatere reforme vseeno izvedli, bi bilo samo dobro, vendar glede na ozračje nekoliko dvomim o sposobnosti dogovarjanja glede tega.

Bo koalicija po takšnem razpadu Janševe koalicije po naslednjih volitvah, kadarkoli pač bodo, levosredinska? Ima sprta desna sredina na njih sploh kakšne možnosti?

Zelo verjetno bo prihodnja koalicija levosredinska, z volitvami ali brez njih.

Postavljam vas pred še eno napoved. Bo na teh volitvah SDS še vodil Janez Janša kot kandidat za predsednika vlade?

Najverjetneje jo bo.