Revija Reporter
Slovenija

Matej Avbelj: Levica pri nas počne isto kot Orban

Igor Kršinar

22. dec. 2017 12:00 Osveženo: 12:14 / 22. 12. 2017

Deli na:

Ustavnega pravnika Mateja Avblja smo v intervjuju med drugim vprašali, ali po popeljal novo stranko na volitve.

Prepričan je tudi, da je ustanavljanje novih list za vsakokratne volitve neresno in dolgoročno ne more delovati. Menjava političnih generacij po njegovem ni možna, dokler nove generacije ne bodo dobile priložnosti za pridobivanje političnih izkušenj. Pogovarjali smo se tudi o stanju v pravosodju v Sloveniji, zakaj je Zoran Janković bolj enakopraven od drugih in katera liga pravnikov je danes na ustavnem sodišču. Komentiral je tudi zadnje zaplete z neizpolnjevanjem odločbe ustavnega sodišča v zvezi s financiranjem javnega programa v zasebnih osnovnih šola ter kdo je v resnici slovenski Orban.

Državni zbor ni izglasoval novele zakona o financiranju vzgoje in izobraževanja, s katerim naj bi delno izpolnil odločbo ustavnega sodišča. Če bi jo sprejel, bi bili starši učencev v zasebnih osnovnih šolah še v slabšem položaju kot prej, saj bi morali še več doplačevati za pouk. Bi bil tak zakon sploh v skladu z ustavno odločbo?

Kot smo v skupini ustavnih pravnikov že poudarili v svoji javni izjavi, tak zakon ne bi bil v skladu z ustavno odločbo. Odločba je bila zelo jasna in tudi ustavnopravna stroka je zelo jasno opozorila, da je bil poskus spreminjanja ustave protiustaven, moralno-politično pa zavržen. Ko je propadel, je sledilo nekakšno maščevanje ustavnim pritožnikom, češ zdaj boste dobili še manj. Zato so predlagali rešitev: obvezni del 100 odstotkov, razširjeni nič. To je bila politična reakcija, ki ni združljiva z normalno državo in za katero smo tudi opozorili, da so poprejšnjo protiustavnost še enkrat več zavržno nadgradili. Vseeno se zdi, da so naši ustavnopravni razlogi slednjič le prepričali večino v parlamentu. Kljub temu ta ustavna odločba ostaja neizvršena, s tem pa pravice otrok kršene.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 Avbelj pojasni, zakaj pri nas ne moremo govoriti o resnični politični levici ali desnici; ugotavlja, da v zadnjih 25 letih ni bilo narejeno nič za razvoj vrhunskih političnih kadrov; meni, da se je Aleš Primc usedel na vlak, ki pelje v napačno smer; opozarja, da se ustvarja vtis, da je Zoran Janković pred slovenskim pravosodjem bolj enak kot vsi ostali; svari pred politiki, ki se politiki sklicujejo na krščansko Evropo, na zavarovanje družinskih vrednot, tradicij in vsega podobnega.