favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Matej Avbelj in Jernej Letnar Černič: Zadnja odločba ustavnega sodišča meji že na samovoljo

Deli na:
Matej Avbelj in Jernej Letnar Černič: Zadnja odločba ustavnega sodišča meji že na samovoljo

Dr. Matej Avbelj - Foto: Primož Lavre

»Vlečemo zidake iz demokratične stavbe, ki smo jo gradili,« pravita v intervjuju pravnika dr. Matej Avbelj, rektor Nove univerze in Dr. Jernej Letnar Černič, prodekan Fakultete za evropske in državne študije Nove univerze.

Povod za pogovor je izid njune knjige pri založbi Hart Publishing (Bloomsbury Publishing) The Impact of European Institutions on the Rule of Law and Democracy. (Vpliv evropskih institucij na vladavino prava in demokracijo) Posvetila sta jo celoviti ustavnopravni, sociološki in ekonomski analizi vpliva EU in Sveta Evrope na stanje ustavne demokracije v Sloveniji.

Pojasnjujeta izbor naslovnico njune knjige, ki jo krasi idila Blejskega jezero z otočkom, cerkvico in gradom.  

Vaclav Havel si je obetal prispevek Srednje Evrope k Zahodni. Namesto, da bi države Srednje in Vzhodne Evrope obogatile ustavne vrednote z izkušnjami postkomunističnih držav, so nove članice EU sprožile populistično gibanje ustavnega nazadovanja. Avbelj in Letnar Černič pojasnjujeta razloge, zakaj bi moral biti Havel razočaran.

Foto: Primož Lavre - Dr. Jernej Letnar Črnič

Kako se je lahko zgodilo, da iste politične skupine, ki so v nekdanjih totalitarnih režimih opozarjale na sistematične kršitve vladavine prava in človekovih pravic, dandanes v ospredje ne postavljajo več teh vrednot, temveč neke svoje lastne običaje, identiteto in tradicijo.

Spregovorila sta o razlogih, zakaj zmerna desnica v Sloveniji ne uporablja istih standardov za domače kršitve in tiste, ki se dogajajo na Madžarskem in Poljskem.

V EU obstajata samo dve državi, kjer oblast ovira in ukinja zasebne univerze. Kako to počne Madžarskem politična oblast in čemu ji v Sloveniji tega (še) ni bilo treba?

Razložila sta, zakaj je glavni problem slovenske demokracije pomanjkanje pluralizma.

Zadnja odločba ustavnega sodišča o financiranju zasebni osnovnih šol je po njunih besedah izjemno pravno neprepričljiva in meji že na samovoljo. Se aktualni mandat ustavnih sodnikom ne zaveda dovolj svoje odgovornosti pri uresničevanju vladavine prava?

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24

Foto: Naslovnica - Reporter št. 16, 2020