Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Maščevanje Janši

Deli na:

Predsednika SDS in nekdanjega premiera Janeza Janša so danes zaradi suma izdaje tajnih podatkov zaslišali na sektorju kriminalistične policije PU Ljubljana. Zaslišanje je po navedbah SDS podobno obtožbi v primeru JBTZ in znak maščevanja notranje ministrice Katarine Kresal. Ta pa zatrjuje, da kot ministrica ne vpliva na delo policije.

Predsednika SDS in nekdanjega premiera Janeza Janša so danes zaradi suma izdaje tajnih podatkov zaslišali na sektorju kriminalistične policije PU Ljubljana. Zaslišanje je po navedbah SDS podobno obtožbi v primeru JBTZ in znak maščevanja notranje ministrice Katarine Kresal. Ta pa zatrjuje, da kot ministrica ne vpliva na delo policije.

Janša je februarja v oddaji Odmevi na TV Slovenija navajal besede Kresalove z magnetograma srečanja predsednikov parlamentarnih strank o reševanju meje s Hrvaške, ki je potekal v vladnih prostorih avgusta 2007.

V LDS so branje iz magnetograma označili za "šokanten". Predsednik sveta LDS Aleš Gulič je 27. februarja postavil vprašanje, kje je Janša magnetogram dobil in zakaj je citiral izjave z zaupnih sestankov na nacionalni televiziji.

V SDS so še istega dne zavrnili Guličeve navedbe. Kot so zapisali, so vsi udeleženci parlamentarnih strank na sestankih imeli možnost dobiti zapisnike sestankov ter vpogled v magnetograme sestankov, pri čemer si je lahko vsak izmed njih zapisal, kar je smatral za pomembno.

V največji opozicijski stranki so tudi zatrdili, da Janša iz teh gradiv ni nikoli javno povzel ali citiral nobenega zaupnega podatka.

SDS je 23. junija sporočila, da je Janša 2. julija vabljen na zaslišanje na policijo, in sicer v povezavi s sumom storitve kaznivega dejanja izdaje tajnih podatkov po 260. členu kazenskega zakonika. V SDS navajajo, da bi bilo lahko vabilo povezano tudi s sodelovanjem nekdanjega agenta Udbe Draga Isajlovića, ki je leta 1988 sodeloval pri aretaciji Janše, s finančnim ministrstvom.

Vabilo je po navedbah SDS "šokantno podobno obtožbi izpred 21 let", ko so na vojaškem sodišču v Ljubljani sodili Janši, Ivan Borštnerju, Davidu Tasiču in Franciju Zavrlu (JBTZ). Ob tem so v strank navedli, da je predsednica LDS Kresalova Janši že pred meseci očitala, da je s citiranjem njenih navedb izdajal tajne podatke.

Na ministrstvu za finance so zatrdili, da Drago Isajlovič "nima nobene zveze z vabilom Janeza Janše na zaslišanje oziroma s povodom zanj", Kresalova pa je glede očitkov SDS dejala, da "takšen konstrukt politične zarote lahko slišiš samo od nekoga, ki nima občutka ne za čas ne za mero ne za politično dostojnost". Zagotovila je, da kot ministrica ne vpliva na delo policije in se ne vmešava v konkretne postopke, ki jih ta vodi.

Tudi v.d. generalnega direktorja policije Janko Goršek je zavrnil očitke, da policija deluje politično. Zoper prvaka SDS so postopek začeli sami, pravi Goršek, po uradni dolžnosti na podlagi poročanja v medijih.

Janša je v pogovoru za TV Slovenija 23. junija povedal, da se bo udeležil zaslišanja. Dodal je, da zapisnik sestanka parlamentarnih strank, na katerega se nanaša domnevna izdaja tajnosti, ni bil označen kot tajni dokument po zakonu o tajnih podatkih. "Če bi bil, bi moral o tem odločati jaz, kar pa nisem odločil," je dejal.

Kresalova pa je 24. junija zatrdila, da je Janša v soočenju z njo bral zaupne podatke iz zaupnega dokumenta. Po njenih navedbah je bil to magnetogram, ki ga ni imel nihče razen Janše.

Istega dne je Janša ocenil, da ne samo, da se je koalicija premierja Boruta Pahorja odločila, da bo uporabila represivne organe v politične namene, vlada s povečanjem plač sodnikom ustvarja celo koruptivno okolje ravno zato, da bi politični vpliv imela.

Obtožbe so hude, ampak "tisti, ki nosimo odgovornost za vodenje države, jih moramo znati prenesti, tudi če so neutemeljene", je v zvezi z Janševi očitki o uporabi represivnih organov v politične namene 25. junija dejal Pahor.

Na spletni strani SDS pa so v torek zapisali, da glavno tajništvo stranke veliko članov in tudi nečlanov SDS sprašuje, ali lahko v četrtek izrazijo podporo Janši tudi med samim zaslišanjem. "Odgovarjamo, da bi politični botri insinuiranih obtožb takšen izraz podpore lahko zlorabili za podtikanje incidentov, zato ga odsvetujemo," pojasnjujejo v SDS.

Predsednik DZ Pavel Gantar je v sredo dejal, da so kriminalisti z njim opravili informativni pogovor v povezavi s četrtkovim vabilom Janši na zaslišanje. Podrobnosti pogovora s kriminalisti ni hotel razkriti.

Kot piše spletna Demokracija, se je višji kriminalistični inšpektor Stojan Belšak v sredo opoldne oglasil na ministrstvu za zunanje zadeve pri nekdanjem zunanjem ministru Dimitriju Ruplu. Od njega je želel dobiti informacije o sestanku parlamentarnih strank avgusta 2007. Kriminalisti pa naj bi se v zvezi z omenjenim sestankom pogovarjali tudi s poslancem SDS Francem Cukjatijem.

Janša je na zaslišanje vabljen ob 9. uri na sektor kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana na Prušnikovi ulici.