nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Marko Voljč bo Slovenijo reševal v zaprtem krogu povabljencev

Deli na:
Marko Voljč bo Slovenijo reševal v zaprtem krogu povabljencev

Foto: Bobo

Skrivnostni gremij Act tank Marka Voljča bo o prihodnosti Slovenije razpravljal v petek, trinajstega februarja, ob trinajsti uri v Cankarjevem domu - Očitno nas čaka zelo črna prihodnost, ne le zaradi izbire časa posveta, ampak tudi zato, ker bodo o tem razpravljali za zaprtimi vrati in brez navzočnosti medijev.

Posveta se bodo lahko udeležili le posebej vabljeni, o njem ne bo medijskih sporočil, le temu podobno sporočilo za javnost o temah pogovora: »Udeleženci posveta se bodo zavezali debatnemu pravilu Chatham House: vsak udeleženec lahko pove vse informacije in stališča, ki jih je slišal na dogodku, ne sme pa razkriti, kdo jih je predstavil ali zastopal. To pravilo, ki je v rabi že od leta 1927, je namenjeno večji odprtosti debate in format umešča med zasebne pogovore, katerih vsebina ostane javnosti skrita, ter javne razprave, na katerih se sleherna izjava dobesedno zapiše v javnem zapisniku

Kot so v vabilu zapisali organizatorji, bančnik Marko Voljč (Trilateralna komisija), filozof Lenart Škof (Akademija za demokracijo) in snovalec projektov Žiga Vavpotič (Simbioza/Ypsilon), je posvet zasnovan po sistemu odprte debate, v kateri nastopom enega glavnega in dveh ali treh souvodničarjev (vsak dobrih pet minut) sledijo do dve minuti dolgi prispevki sodelujočih. »Dobrih 600 vabil smo poslali na naslove znanstvenikov in kulturnikov, publicistov in politikov, gospodarstvenikov in še številnih drugih, za katere smo prepričani, da ste s svojimi prizadevanji že doslej poskušali izboljšati delovanje družbenih sistemov v Sloveniji

Poldnevni posvet bo imel štiri vsebinske sklope, vsak bo trajal približno eno uro. V prvem sklopu Pot Slovenije: kaj smo počeli, da smo, kjer smo bodo nastopili dr. Janez Potočnik, dr. Rosvita Pesek in dr. Ernest Petrič. V drugem sklopu Skupni imenovalci: kako zastaviti širok konsenz za prihodnje sobivanje Luka Lisjak Gabrijelčič, dr. Lev Kreft, dr. Žiga Turk in dr. Ksenija Vidmar Horvat. V tretjem sklopu Slovenija in svet: kako najti svoje mesto v spreminjajočem se svetu in si omogočiti preživetje in blaginjo bodo nastopili Ajša Vodnik, dr. Aleks Jakulin in dr. Zlatko Šabič. V četrtem, Prioritete: katere korake se da oziroma je nujno izvesti kmalu, zakaj in kako, pa dr. Romana Jordan, dr. Roman Jerala, Anita Ogulin in Marko Voljč.

Nekatere je zasedba nekoliko razočarala, saj so pričakovali vrhunska imena z vseh področij in ravni, kot so se obetala na začetku. Portal Požareport je pred mesecem objavil seznam 30 ljudi, ki so jih vabili na omenjeni posvet, toda sodeč po sedanji zasedbi je večina vabilo odklonila. Med vabljenimi so bili tudi Dragan Barbutovski, Marjan Bagatelj, dr. Zvonko Bergant, Franjo Bobinac, Sandi Češko, Barbara Hieng Samobor, Drago Jančar, dr. Sabina Kajnč Lange, dr. Erik Kerševan, dr. Alenka Kranjc Žnidaršič, dr. Aleksandra Kornhauser, dr. Maja Makovec Brenčič, dr. Mojmir Mrak, dr. Neda Pagon, dr. Danica Purg, dr. Jožica Rejec, Nada Rotovnik Kozjek, Tanja Skaza, dr. Rok Svetlič, Boštjan Tadel, dr. Verica Trstenjak in Nina Zidar Klemenčič. Nekaterih razpravljavcev (Rosvite Pesek, Ernesta Petriča, Luka Lisjaka Gabrijelčiča, Leva Krefta in Aleksa Jakulina) takrat še ni bilo na seznamu.

Morda se je kdo ustrašil, da Marko Voljč snuje svojo ekipo za tehnično vlado, kajti za predsednika vlade je bil že dvakrat predlagan, a mu met ni uspel. Leta 1992 so ga v parlamentu pozdravili z bananami, leta 2012 pa ga je nameraval takratni predsednik Danilo Türk rekrutirati kar iz Mehike, kjer je bil na daljšem potovanju. Potem ko so se razširile govorice, da naj bi Voljč z okroglimi mizami o prihodnosti Slovenije naskakoval položaj Mira Cerarja, je nekdanji predsednik Milan Kučan to cinično komentiral, da tudi Voljču »bije biološka ura«. Po naših informacijah pa naj bi mu tudi iz Trilaterale namignili, da ni primerno, da bi se ukvarjal s politiko.

Pomenljiva so tudi organizacijsko-tehnična pojasnila posveta. Izmed 600 vabljenih se bo lahko posveta udeležilo le dobrih 150 ljudi, seveda tisti, ki bodo vstopnice kupili, dokler jih ne bo zmanjkalo. Vstopnice ne bodo prenosljive in vsakdo bo ob vstopu moral pokazati osebni dokument. Če kdo ne bo prišel, bo njegovo mesto s poimensko tablico ostalo prazno. Vstopnina bo 20 evrov, vsakdo pa bo lahko plačal tudi več oziroma daroval. Z izkupičkom bodo plačali najem dvorane in skromno pogostitev, predvideni presežek pa namenili projektu Botrstvo, ki pomaga otrokom v stiski.