Revija Reporter
Slovenija

Marko Funkl, župan Hrastnika: Domovi za starejše vse bolj postajajo zdravstvene ustanove, kar pa niso

Igor Gošte

16. apr. 2020 10:23 Osveženo: 11:00 / 16. 4. 2020

Deli na:

Marko Funkl, župan Hrastnika

Igor Gošte

Tokratno oddajo Sledi korakov smo posneli v Hrastniku, v najmanjši zasavski občini, ki jo vodi župan Marko Funkl.

Intervju z njim smo posneli na pobočju nad hrastniškim Zdravstvenim domov, od koder se razprostira lep pogled na med hribe stisnjeno mesto.

Funkl je v lokalnem okolju in tudi širše v Sloveniji postal poznan, ko se je pred leti aktivno zavzemal za pravice prekarnih delavcev (tudi sam je bil) in vseh tistih, ki zaradi krivic, ki se jim dogajajo, pristajajo na socialnem obrobju.

Hrastnik je pred njim dolga leta vodil Miran Jerič, ki mu je Marko Funkl kot opozicijski občinski svetnik pogosto gledal pod prste. Nekateri so pričakovali, da bo po nastopu županske funkcije opravil "čistko", pa se to ni zgodilo. Ker, kot pravi: "Nisem prišel na mesto župana zato, da se delam lokalnega šerifa. Prišel sem delati. Sem mlad. Tisto, kar se mi zdi pomembno v politiki, ali nasploh v življenju je, če se pri mojih letih ne izkažeš, imaš zelo težek kruh pred sabo. Mladi župani imamo željo predvsem delati, se ne prepirati, kritizirati, kjer ni potrebno. V lokalnem okolju nihče ne kandidira iz ideoloških vzgibov, ampak zato, da nekaj naredi. Tu ni levih, desnih ali sredinskih. Vsi se borimo za kanalizacijo, šole, vrtce, ceste, domova za starejše... Tu vidim veliko prednost pred nacionalno politiko, kjer je drugače."

Pogovor z Markom Funklom, županom Hrastnika, je opravil Igor Gošte.

Matjaž Lavrič

Dobršen del pogovora se je sukal tudi okrog ukrepov, ki so jih sprejeli v hrastniški občini v času virusa. "V prvi vrsti je virus pokazal tiste ljudi, ki so srčni, na površje so prišli številni, ki so bili v teh hudih časih pripravljeni pomagata starejšim in socialno ogroženim. Pomembno je bilo, da smo se hitro organizirali in da smo dobro informirali občane," pove župan.

Pomembno se mu zdi, da so uspeli hitro zagotoviti zaščitne maske za vse občane. Na roko jim je šlo, da je v Hrastniku pred leti delovala Jutranjka in da imajo nekdanje delavke še vedno doma šivalne stroje. S prostovoljnim delom so v šestih dneh sešile zadosti zaščitnih mask za vse občane. Okrog deset tisoč. Material zanje pa je prispeval Dewesoft.

V Hrastniku so s pripravo toplih obrokov poskrbeli tudi za mnoge starejše in socialno šibke občane, ki jim vsakodnevno ali večkrat tedensko dostavljajo hrano. "Seveda so bili prejemniki toplega obroka prijetno presenečeni, da smo jim to omogočilo in smo prejeli marsikateri telefonski klic z izrečeno pohvalo ali zahvalo. Tudi za maske, ki so jih prejeli vsi občani brezplačno." Hrano pripravljajo v šolski kuhinji, račun pa poravnajo iz občinskega proračuna.

Vesel je, da nihče v njihovem domu starejših, ki je potreben prenove ali sodobne novogradnje, za kar se zavzemajo že dolga leta, še ni okužen s koronavirusom. Na srečo tudi v domu starejših v sosednjih Trbovljah in na Izlakah nimajo še nobenega okuženega. Opozoril pa je, da domovi za starejše vse bolj postajajo zdravstvene ustanove, kar pa niso. V Hrastniku imajo v domu starejših 131 oskrbovancev, zanje skrbi 76 zaposlenih in nekaj zunanjih zdravnikov.

V nadaljevanju pogovora je omenil pomen samooskrbe s kmetijskimi pridelki. Opaža vse več vrtičkarjev. "Pomembna za nas je tudi energetsko samooskrba, da nismo odvisni od uvoza." Omenil je tudi hrastniška podjetja, ki v tem času nemoteno delajo, nekatera sicer z zmanjšanim obsegom, medtem ko kemična tovarna celo v večjem obsegu zaradi znanih razlogov proizvodnje razkužil. Vesel je, da smo pri nas ohranili javno zdravstvo.

Beseda je tekla tudi o nekaterih napovedih o večjih pooblastilih naše vojske na meji in morebitnemu sledenju prek pametnih telefonov. "Kot župan občine si ne želim, da bi bil nadzorovan, tudi kot navadni državljan ali občan ne. Ljudje, ki so okuženi, so že v osnovi dovolj preplašeni, da bodo ostali doma in sami zaprosili za kakšno dodatno pomoč ali poiskali informacijo. Zato nisem za nadzor, niti ne vidim kakšne velike potrebe po dodatnem angažiranju slovenske vojske," pove župan, ki je po poklicu profesor ruskega jezika in filozofije.

Pohvali je tudi ukrepe vlade pri pomoči gospodarstvu, samozaposlenih in drugje. Le boji se, da ne bomo pri kakšni stvari bolj papeški in papeža.