Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Marko Filli nezakonito na vrh RTV

Deli na:

Od 22 prisotnih programskih svetnikov RTV Slovenija je za kandidata Marka Fillija danes glasovalo 14 prisotnih svetnikov, kar pa po mnenju pravnih strokovnjakov pomeni, da Marko Filli ni bil izvoljen. Za izvolitev bi namreč potreboval en glas več od vseh 29 članov programskega sveta oziroma 15 glasov.

Od 22 prisotnih programskih svetnikov RTV Slovenija je za kandidata Marka Fillija danes glasovalo 14 prisotnih svetnikov, kar pa po mnenju pravnih strokovnjakov pomeni, da Marko Filli ni bil izvoljen. Za izvolitev bi namreč potreboval en glas več od vseh 29 članov programskega sveta oziroma 15 glasov.

Programski svet RTV je na današnji seji po obširni razpravi za novega generalnega direktorja imenoval kandidata Marka Fillija, potem, ko je višje delovno in socialno sodišče odločilo, da razveljavi začasno odredbo, s katero je delovno sodišče zaustavilo postopek imenovanja generalnega direktorja, saj se je eden od kandidatov na odločitev, da ne izpolnjuje pogojev, pritožil.

Od 22 prisotnih programskih svetnikov RTV Slovenija je za kandidata Marka Fillija glasovalo 14 prisotnih svetnikov, kar pa po mnenju pravnih strokovnjakov pomeni, da Marko Filli ni bil izvoljen. Za izvolitev bi namreč potreboval en glas več od vseh 29 članov programskega sveta oziroma 15 glasov. Statut RTV Slovenija in poslovnik programskega sveta namreč določata, da se o imenovanju generalnega direktorja odloča s kvalificirano večino, ne pa z večino trenutno prisotnih članov programskega sveta. V Zakonu o RTV sicer piše, da zadostuje navadna večina, vendar pa smo v državnem zboru izvedeli, da je pri čistopisu t.i. Grimsovega zakona prišlo do redakcijske napake. O tem govori tui predlog zakona, ki je bil v državnem zboru v drugi obravnavi, ki za izvolitev generalnega direktorja RTV SLO tudi zahteva večino vseh izvoljen članov programskega sveta.

Ne glede na to, pa velja pravilo, da lahko podrejeni akt (kar statut RTV tudi je) uredi zadeve strožje od zakona samega.

Glede na vsa ta pravna mnenja to torej pomeni, da Marko Filli ni bil zakonito izvoljen za generalnega direktorja RTV SLO. In bo temu sledila ustrezna tožba, ki bo Fillijevo imenovanje izpodbijala kot nezakonito.

Poleg tega je programski svet ni spoštoval aneksa dosedanjega vršilca dolžnosti generalnega direktorja Antona Guzeja. Guzej je namreč bil za vršilca dolžnosti zakonito imenovan do konca avgusta letos oziroma do imenovanja novega generalnega direktorja po novem zakonu, ki pa ga ni. Tudi v tem primeru lahko dosedanji vršilec dolžnosti uveljavlja odpravnino, ki mu je bila določena v tem aneksu.

Glede na vse to lahko sklepamo, da politično-koalicijskih igric na RTV SLO še ni konec in da se novi vladajoči garnituri zelo mudi, da bi dosedanje vodstvo čim preje pospravila. Zanimivo je tudi to, da se je po imenovanju novega generalnega direktorja na seji programskega sveta pojavil predsednik nadzornega sveta Lenart Šetinc, ki je seveda siva eminenca, ki po novem kadrira na nacionalni RTV. Šetinc se je pred dnevi nezakonito zanimal tudi za delovne pogodbe direktorja radia in televizije, menda pa mu v kadrovski službi niso ustregli. Tudi to dokazuje, da se nova garnitura, ki prihaja na RTV, pripravlja na revanšistični obračun s tistimi, ki so doslej vodili javno RTV, s čimer pa ima Šetinc kot »medijski kadrovik« v bivšem režimu lepe in bogate izkušnje.