evrovizija, švica Svet24.si

Evrovizijska zmaga v roke Švicarja Nema!

902623_106-intervju-prva1 Svet24.si

Županja odprtih vrat, ki deli stanovanja in ...

1715253201-dsc9430-01-1715253168875 Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo ...

košček pl Reporter.si

Podjetje očeta Erike Žnidaršič dobilo 100 ...

acun ilicali maribor af Ekipa24.si

Turški milijonar je bil navdušen! Ljudski vrt ...

cene prevc Njena.si

Poročni dan pri Prevcih: Cene in Julija postala ...

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Mariborski poslanci Fištravca svarijo pred novo vstajo

Deli na:
Mariborski poslanci Fištravca svarijo pred novo vstajo

Foto: Bobo

Mariborski poslanci so vodstvu Mestne občine Maribor danes ponudili roko pri reševanju finančnih težav, v katerih se je znašla. So pa kritični do neodzivnosti vodstva in župana Andreja Fištravca, s katerim so poskušali vzpostaviti stik. "Bojim se, da bomo v Mariboru kmalu imeli naslednjo vstajo, če bo šlo tako naprej," svari Franc Trček (ZL).

Poslanci različnih strank so na današnji novinarski konferenci v DZ opozorili, da ne vedo, kako pomagati pri reševanju finančnih težav mariborske občine, saj nimajo konkretnih informacij v zvezi s tem.

Kot je dejal poslanec DeSUS Uroš Prikl, se jim zdi nenavadno, da se informacije o finančnih težavah občine spusti v medije, potem pa ni povratne informacije ali predlaganih rešitev.

Spomnil je na informacije, da so finance v Mestni občini Maribor tako slabe, da grozijo rezi na področje osnovnih človekovih pravic. Prikl je izjemno zaskrbljen nad tem, da so lahko prizadeti programi na področju sociale, kulture, športa in komunale.

Ob tem sicer dodaja, da ne želijo razglašati alarmantnega položaja, ga reševati na pogromski način ali kogarkoli odstavljati. Se pa zavedajo položaja in čutijo solidarnost z vsemi tistimi, ki se ga tudi. Pojasnil je, da imajo tudi zamisli in predloge za rešitev težav, med katerimi izpostavljajo preselitev sedeža Holdinga Slovenskih elektrarn v Maribor. Sklicali bodo tudi zainteresirana delovna telesa DZ, na katerih bodo idejo predstavili.

A Prikl poudarja, da je treba najprej rešiti akutno stanje v občini in zagotoviti sredstva za izvajanje socialnih in drugih programov. Sicer težko ocenjuje vzroke za finančni položaj občine. A meni, da so bili predvideni prihodki verjetno prenapihnjeni, pa tudi poslovanje mestne občine na odhodkovni strani verjetno ni bilo najbolj racionalno.

Ostrejši je bil poslanec Trček, ki meni tudi, da se niti premier Miro Cerar ne zaveda težavnosti položaja v Mariboru.

A obenem poslanec ocenjuje, da ne gre le za Maribor, pač pa bi potrebovali sistemski zakon, ki bi reševal problematiko "tretje Slovenije".

Kot je dejal Trček, je mariborski položaj nekoliko pričakovan in tudi "ne kupijo" tega, da mariborski župan tega pred volitvami ni vedel. To, kar si je župan sedaj privoščil, je po njegovem mnenju žaljivo do občank in občanov Maribora.

Poslanka SMC Jasna Murgel je župana Fištravca pozvala k obnovitvi sodelovanja, ki so ga že začeli ob nastopu poslanskih mandatov. Občina naj po njenih besedah predlaga rešitve, vlada in poslanci pa se bodo po svojih močeh zavzeli za njihovo realizacijo. Poudarila je tudi odgovornost samega Maribora.