favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Mafija pri športnih stavah

Deli na:

Na nemškem tožilstvu preiskujejo do zdaj največjo evropsko afero zaradi prirejanja izidov nogometnih tekem za mastne zaslužke na stavnicah. Sum zbujajo so tudi tekme prve slovenske lige, to pa poznavalcev športnih stav sploh ne preseneča. Nekateri so prepričani, da je del stavne mafije celo Športna loterija.

Na nemškem tožilstvu preiskujejo do zdaj največjo evropsko afero zaradi prirejanja izidov nogometnih tekem za mastne zaslužke na stavnicah. Sum zbujajo so tudi tekme prve slovenske lige, to pa poznavalcev športnih stav sploh ne preseneča. Nekateri so prepričani, da je del stavne mafije celo Športna loterija.

V zvezi s preiskavo nemškega tožilstva prihajajo na dan vsak dan nove podrobnosti sumljivih tekem, ki naj bi bile prirejene. Nemški preiskovalci naj bi imeli za zdaj pod drobnogledom okoli dvesto nogometnih tekem v Nemčiji, Belgiji, Švici, na Hrvaškem, v Turčiji, na Madžarskem, v Bosni in Hercegovini, Avstriji in Sloveniji. Gre za tekme prvih in drugih nacionalnih lig; v Sloveniji je sumljivih sedem tekem prve slovenske lige, v katerih so igrali Labod Drava, Luka Koper, Nafta, Aluminij in CM Celje.

Poleg tega naj bi bil prirejen še izid tekme kvalifikacij za evropsko ligo med ljubljanskim Interblockom in ukrajinskim Metalurgom iz Donjecka, na kateri je slovenski klub doma gladko zgubil s tri proti nič. Na dan prihajajo imena domnevnih organizatorjev ilegalnih nogometnih stav na Slovenskem, prirejevalcev izidov in ljudi, ki so zaradi zasvojenosti s takimi stavami zapravili celo premoženje.

Hrvaška policija je na mejnem prehodu Gruškovje - Macelj aretirala Slovenca Dragana Miheliča, ki ga je iskala nemška policija zaradi suma sodelovanja pri prirejanju izidov, podkupovanju in pranju denarja. Zdaj čaka na izročitev Nemcem. Toda bolj kot to nas je presenetilo prepričanje enega od naših sogovornikov, dobrega poznavalca sveta športnih stav, da je med prirejevalci izidov slovenskih tekem Športna Loterija edina legalna družba z dovoljenjem za organiziranje športnih stav pri nas.

Sumijo Športno loterijo

Športna loterija, d. d. (ŠL), ima koncesijo vlade za prirejanje klasičnih iger na srečo, med katere poleg loterije in njenih izpeljank sodijo tudi športne stave. Prav zavoljo teh njen delež na slovenskem trgu klasičnih iger na srečo raste in je predlani dosegel že 39 odstotkov, preostalo je v rokah Loterije Slovenija, d. d., drugega organizatorja klasičnih iger na srečo s koncesijo države.

Morda v javnosti zaradi tega prevladuje prepričanje, da je družba ŠL v državni lasti, a to ne drži. Po dvajset odstotkov delnic imata v lasti Olimpijski komite in Pošta Slovenije, deset Smučarska zveza, slabih štirideset odstotkov pa z razvpitim tajkunom Stanislavom Valantom povezane družbe Maksima Invest, NFD Holding in Fidina. Letos je Smučarska zveza ŠL prodala desetodstotni delež v družbi, po ocenah za nekajkrat prenizko ceno.

Mimogrede, predsednik Smučarske zveze Slovenije je prav Stanislav Valant, podpredsednik pa Janez Bukovnik, sicer predsednik uprave ŠL. Ta mora del prihodkov (koncesijske dajatve) nakazovati Fundaciji za šport in Fundaciji za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij; lani so jima nakazali slabih pet milijonov evrov od svojih skupnih prihodkov 81,5 milijona evrov.

VEČ V TISKANI IZDAJI